Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragundapolitiken har lämnat de möblerade rummen


Annika Forsström Nordvall, 43-årig personlig assistent från Näsmoarna, avsäger sig sitt uppdrag som oppositionsråd för Centerpartiet i Ragunda då hon blivit mobbad i sitt uppdrag. Ragundapolitiken har därmed lämnat de möblerade rummen.

Forsström Nordvall blev vald till oppositionsråd efter sluten omröstning vid kommunfullmäktige förra hösten. Omröstningen kritiserades av andra oppositionspartier då majoriteten la sig i omröstningen. Det är tillåtet att majoriteten röstar om oppositionsrådsposten, men är inte kutym. En liknande omröstning uppmärksammades när Bräcke kommunfullmäktige skulle välja sitt oppositionsråd efter valet förra hösten. I Ragunda tyckte företrädare för partiet Allt för Ragunda att Annika Forsström Nordvall var "köpt" av Socialdemokraterna. Sedan dess har Allt för Ragundas företrädare fortsatt trakassera oppositionsrådet. Bland annat ska Allt för Ragundas Bo Bergström ha skrivit ut Facebook-konversationer som Annika deltagit i.

– Känslan av att någon följer varje steg man tar även privat är inte rolig, säger Forsström Nordvall till P4 Jämtland.

Nu upplever Annika Forsström Nordvall situationen som ohållbar.

– Det har varit ett väldigt tufft år och jag känner att jag inte klarar det längre, säger hon.

De hårda orden i Ragundapolitiken har uppmärksammats tidigare. I våras polisanmälde en ledamot en annan för misshandel i fullmäktigesalen. I somras gick näringslivet ut och bad att debattklimatet måste vårdas. För någon vecka sedan införde kommunstyrelsen en uppförandekod för vett och etikett.

Kommunalrådet Jonas Andersson (S) tycker avhoppet är tråkigt då Ragunda behöver en aktiv opposition och hoppas Forsström Nordvall fortsätter sitt engagemang utanför oppositionsrådsposten. Kommunalrådet menar att den nyligen införda uppförandekoden pekar på bevis att kommunen måste jobba med beteendefrågorna.

– Det är absolut inte okej att någon känner sig mobbad.

Politiken ligger nära oss när det handlar om vår nära och kära kommun där vi bor och verkar. Att tycka olika och kritisera varandras åsikter kan fresta hårt på byarna och gränsen mellan sak och person har suddats ut i Ragundas fall. Nu säger Forsström Nordvall ifrån och det med rätta. Ragundas kommunpolitik måste tillbaka till rumsrent beteende och saklig politisk diskussion.

Annika Forsström Nordvall (C) berättar om mobbningen: "Det har varit riktigt, riktigt tufft"

Läs mer om debattklimatet i Ragunda:

Annika Forsström Nordvall avgår som oppositionsråd i Ragunda – känner sig mobbad (13 oktober)

Kommunalrådet om avhoppet: – Det har varit ett hårt tonläge (13 oktober)

Ragunda inför vett- och etikettregler för politiker (23 september)

Näringslivet vill att politikerna i Ragunda ska uppföra sig bättre (25 juni)

Bo Bergström påstår sig slagen och kallad för "jävla stropp" (11 maj)

Bo Bergströms polisanmälan om misshandel nedlagd (11 augusti)