Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragundas budgetarbete vittnar om fortsatta problem

Om Therese Bengard, S, har haft någon form av smekmånadstid som nytt kommunalråd i Ragunda, så är de dagarna nu förbi. I förra veckan var det som vanligt: Hund och katt i politiken och för femtioelfte gången var det budgeten för nästa år som utgjorde vattendelare.

Ragunda har fortsatta problem med sin ekonomi. Så har det varit länge. Till en del därför att den lilla kommunen med utflyttning och hög andel pensionärer tappar i skatteunderlag och därför rent allmänt har svårt att klara den samhälleliga servicen.

Men av hävd har de styrande Socialdemokraterna i Ragunda också haft extremt svårt för att greppa verkligheten. Där knapphetens ekonomi, visserligen går på tvärs mot väljarkollektivets drömmar och önskemål, men där ansvarstagande politiker också har en skyldighet att just ta ansvar. Se till att budgetar inte drar iväg på utgiftssidan och om de gör det – ta höjd genom strukturella indragningar på annat håll.

I veckan var det alltså dags igen. Efter en tid där majoritet och opposition försökt dra åt samma håll och göra någonting bra för Ragunda, lyckades Therese Bengard få en samlad opposition emot sig. Hon la ett budgetförslag i kommunstyrelsen för 2012 som inte alls tar höjd för nästa års förväntade kostnadshöjningar. Både Centern, Allians för Ragunda och Vänstern reserverade sig. Budgeten upplevs underfinansierad.

"Vi ska presentera ett konkret helhetspaket på nödvändiga åtgärder i början av nästa år", sa kommunalrådet i fredagens ÖP.

Upplysningsvis går det berätta att då är loppet redan kört. Kört för 2012, därför innan politikerna har hunnit presentera åtgärder, diskuterat och möjligtvis kommit fram till möjliga nedskärningar, så har en stor del av budgetåret redan hunnit passera. I klartext innebär det att inbesparingarna inte hinner få någon effekt nästa år. Och då är Ragunda där igen: Med ett sannolikt släpande underskott hängande som en obehagligt tung ryggsäck i både resultat- och så småningom balansräkning.

Om det är av bristande ekonomiska kunskaper som Socialdemokraterna i Ragunda inte förstår att ta tag i sina problem i tid, eller av rädsla för sina egna väljare, låter vi vara osagt. Klart är att fenomenet fanns där länge och återkommande under Elisabet Yngströms tid som kommunalråd. Tyvärr verkar Therese Bengard ha ärvt dessa olater. Det är synd, för starten med ett partiöverskridande samarbete lovade gott. Nu verkar det vara över.

Att vara kommunalråd i Ragunda är ingen lätt uppgift. Som redan nämnts finns massor av problem som den lilla kommunen med svag utveckling har svårt att parera. Men ett första botemedel torde vara politiskt samarbete.

Ragunda har inte råd med nya politiska käbbel. Inte heller har Ragunda råd med nya ekonomiska underskott. Därför krävs samförstånd. Det måste det nya kommunalrådet och inte minst hennes partipolitiska kamrater i bakgrunden, inse en gång för alla.