Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragundas politiska trauma

Ett nytt politiskt parti kan vara under bildande i Ragunda. Allt är i sin linda, men sedan kommunalrådet Elisabet Yngström (S) till sist lyckats skrämma iväg alla sina ”obekväma” chefstjänstemän, jäser det nu under ytan värre än någonsin. Den politiska turbulensen består.

Annons

Elisabet Yngström aviserade redan före jul att kommun- och ekonomichefen borde sägas upp. Övriga politiker sa nej, men på kuppen följde våldsam politisk turbulens. Ett halvår senare har Yngström fått som hon ville, vilket för Ragunda innebär djup tragik.

Borta är ekonomichefen. Borta är personalchefen. Borta är kommunchef Anders Andersson som i förra veckan fick motsvarande post i Strömsund.

inte vunnit någonting. Tvärt om rör sig förtroendekapitalet bakåt, för som de flesta inser flyr chefstjänstemännen fältet av politiska skäl. De finner kommunhuset i Hammarstrand som en krutdurk. Om den inte redan har exploderat så kan en brinnande stubintråd när som helst nå fram till dynamiten.

samma ledargarnityr. Tyvärr utan självinsikt om sin egen politiska begränsning, varför kommunen är i skriande behov av nytt ledarskap.

För ett par veckor sedan skrev Elisabet Yngström en debattartikel i ÖP där hon manade till samling. Svaret lät inte vänta på sig: Personalchefen lämnade sin post och nu har alltså kommunchefen fått nytt jobb.

Förutom en politisk process i stå tappar Ragunda ovärderlig tjänstemannakompetens. Och vem vågar som ny sticka nosen in i detta lejongap?

Nu tar även Ragunda företagarförening bladet från mun. Ordföranden Anders Ljung kräver klargöranden hur Ragunda styrs och med vilka mål. Företagarnas markering om att kommunen upplevs som, ”motspelare och inte medspelare”, är graverande.

som syndat i denna soppa. ÖP har tidigare tillskrivit ett svagt och internt splittrat Centerparti stor del i skulden. Omdömet kvarstår. Centern hade chansen att kliva fram och tillsammans med Allians för Ragunda och Vänsterpartiet röra om i grytan. Så skedde inte. Centerns mjäkiga uppträdande fortsätter och förvånar.

Nu är läget om möjligt ännu struligare. Dessutom lär oron tillta i kommunhuset med omnejd. Enligt uppgift smids planer på ett nytt politiskt parti.

Ett eventuellt nytt parti får inte tillgång till maktpositioner på kort sikt, men bara vetskapen om någonting nytt vore välgörande. Ragunda kan inte fortsätta så här.