Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räkna med att bli utskälld i Norråker

Marknad, långväga gäster och ett himla hundliv är vad som väntar byn Norråker i slutet av mars. Då är det nämligen åter dags för slädhundstävlingen Beaver Trap Trail. I år bjuds även på en ny långdistans på 17 mil och tävlingen Beaver Open.

Slädhundstävlingen Beaver Trap Trail med start och mål i Norråker startade 2003 som en tredagarstävling med två övernattningar ute i tält på fjället. 2008 utvecklades en alternativ långdistanstävling på 10 mil. I år har tävlingen utökats med en långdistans på 17 mil och tävlingen Bäver Open som är en öppen sprint och medeldistanstävling.

– Tanken om en ny långdistans väcktes i fjol när Amundsen Race kördes i Strömsund och vi såg att det drog många deltagare, svenska som internationella. Bland annat Hugh Neff som vann tävlingen Yukon Quest 2012, säger Rickard Harrysson, tävlingskoordinator och grundare av tävlingen Beaver Trap Trail.

Den nya långdistanstävlingen startar på fredag kväll 21 mars i Norråker och sträcker sig till Borgafjäll via Saxvattnet och med målgång i Norråker på lördagen.

– Vi planerar för 15 startande ekipage till den tävlingen, säger han.

Tredagarstävlingen startar 20 mars och långdistans (10 mil) 22 mars. Start och mål sker i Norråker. Bäver Open som avgörs 21 och 22 mars består av 18 olika klasser, allt från lin-, pulk- till slädklass.

– Att man kör sprint, medel och långdistans under samma tak är unikt och har inte förekommit i Sverige tidigare, säger han.

Totalt för tävlingarna räknar man med 90 startande ekipage men det finns förutsättningar för många fler. Det ska bara fungera logistiskt och med boende.

– Det kommer att bli fulla hus i Norråker med omnejd, konstaterar han.

Tävlingarna lockar deltagare från åtta nationer i snitt, något som sätter Norråker och Strömsunds kommun på kartan i draghundsporten, menar han.

– Arrangemanget gör att det kommer folk hit varje år, under och i samband med tävlingarna. Många förlägger sina semestrar hit. Det betyder mycket. Vi har räknat ut att omsättning ökar med 300 000 kronor för restaurangen, affären och macken under de tre dagarna. Det skapar livskraft åt byn och var en av tankarna bakom arrangemanget, säger han

Inför tävlingarna har det varit fullt upp med att köra upp banorna. Bansträckningen är nu klar, den ska bara prepareras lite mer så snön får sätta sig. Och någon risk för snöbrist ser inte Rickard Harrysson.

– Det är fruktansvärt bra med snö här, så det är bra förutsättningar. Vi kör på höglänt terräng så vi är inte så känsliga, säger han

Vad kommer man som publik få uppleva?

– Mycket hundliv. En familjetillställning med marknad och en målgång som sker mitt i byn bland marknadsstånd, där bland annat skolklasser kommer att sälja kolbullar. En folkfest och heldagsaktivitet mitt i byn helt enkelt, säger han.