Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ranking som väckarklocka

Rankinglistor bör tas med en nypa salt. Därför är Svenskt Näringslivs senaste ranking om det lokala företagsklimatet ingen absolut sanning. Många länskommuner måste ändå ställa sig frågan: Vad kan vi göra bättre?

Annons

Det räcker inte med skola, vård och omsorg för att få kommunala hjul att snurra. Privat näringsliv och företagande är det som skapar tillväxt och ökad skattekraft.

Fem av nio länskommuner har mycket svårt att hävda sig i Svenskt Näringslivs senaste undersökning. De hamnar långt ner bland listans 290 kommuner. Ragunda är till och med nästjumbo.

Ett råd till dessa kommuner blir ofrånkomligen: Ta näringslivsfrågorna på ännu mer allvar. Bli inte kvar vid det gamla sättet att tänka och vara. Möt de privata företagen mer i deras vardag och försök tänka utifrån företagens horisont. Det är entreprenörerna som kan skapa kommunala mervärden. Serva därför företagarna så långt det är möjligt.

Näringslivsavdelningarna behöver för den skull inte kosta skattebetalarna mer. Kanske bara en omruskning, eller en mer utåtriktad profil kan tina upp och förbättra relationerna.

Säkert upplever många kommunföreträdare Svenskt Näringslivs ranking som orättvis. Människor som sliter för både företagsetableringar och bättre relationer med befintliga företagare, får inte betalt för jobbet. Istället blir rankingen som ett klubbslag i skallen när en enskild kommun dalar på listan i förhållande till övriga Sverige.

Men se det inte så. Försök istället finna nya vägar framåt tillsammans med ett lokalt näringsliv som ovillkorligen både behöver och vill känna kommunens stöd i ryggen.

Naturligtvis har Jämtlands län i vissa stycken mycket emot sig. Geografin, som ofta innebär lång väg till avlägsna marknader. Svårt hitta arbetskraft och så vidare.

Hinder till trots: Ännu mer relationsbyggande företagare och kommunföreträdare emellan är vad som behövs för en bättre länsutveckling totalt.