Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räntesänkning till noll procent

Riksbanken sänker den styrande reporäntan, med 0,25 procentenheter till noll procent.

Räntesänkningen var oväntat stor.

Enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters räknade 6 av 13 tillfrågade ekonomer med en sänkning till 0,05 procent, medan 4 ekonomer räknade med en sänkning till 0,10 procent. Bara en i enkäten trodde på oförändrad reporänta.

Förväntningarna på en räntesänkning fick nytt bränsle för bara två veckor sedan, då konsumentprisindex visade att priserna föll oväntat mycket i årstakt i september.

Inflationstakten i Sverige har varit negativ under sju av de nio första månaderna i år och inflationen har inte varit uppe i närheten av inflationsmålet på 2 procent på över tre år.

Riksbankens direktion bedömer att reporäntan måste vara kvar på den här nivå till dess att inflationen tydligt har tagit fart. Enligt direktionen bedöms det vara lämpligt att långsamt börja höja räntan först i mitten av 2016.

I fjärde kvartalet 2016 beräknas reporäntan i snitt ligga på 0,75 procent, enligt den nya räntebanan. I tidigare prognos låg räntan på 1,63 procent under motsvarande tidsperiod.

Kronan sjönk med 7 öre mot dollarn och 9 öre mot euron efter räntebeskedet, medan marknadsräntorna bara rörde sig svagt nedåt.

Inför räntebeskedet kostade en dollar 7:27 kronor, en euro låg på 9:25 kronor, medan räntan på en tvåårig svensk statsobligation låg på 0,01 procent och räntan på en tioårig statsobligation låg på 1,25 procent.