Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rapport efter cellprovsskandalen färdig

Diagnostikern som felbedömde cellprover arbetade ensam. Det var grundfelet som gjorde att så många prover klassades som normala fastän de inte var det.

– Är man ensam har man en tendens att dra åt det friande hållet, säger chefläkaren Göran Edbom.

Annons

Genomgången av vad som ledde till en skandal där kvinnors gynekologiska cellprover blev missbedömda av en diagnostiker är nu helt klar.

Landstinget i Västerbotten som ansvarar för laboratoriet i Östersund hade i går en självkritisk presskonferens.

– Den som bär ansvaret för skandalen är arbetsgivaren, säger Göran Edbom, chefläkare i Västerbotten.

Den diagnostiker som begick felen var varken slarvig eller hade fel kompetens, men arbetade ensam. Diagnostikern hade inte regelbundna diskussioner med kollegor om exempelvis tveksamma prover.

Varför diagnostikern arbetade ensam berodde på dennes egen önskan.

Rapporten konstaterar att det funnits brister i organisation, ledning, kommunikation, arbetssätt och teknisk utrustning.

Laboratoriet i Östersund har inte varit ackrediterat och kvalitetssäkrat som huvudlabbet i Umeå.

– Vi beklagar det inträffade och omedelbara åtgärder vidtogs redan när detta uppdagades våren 2012 för att förbättra kvaliteten, säger Jens Boman, verksamhetschef vid Laboratoriemedicin.

I juni i år berättade ÖP att genomgången dittills visat att 19 kvinnor med allvarliga cellförändringar fått sina cellprover felbedömda.

Det är dock 40 kvinnor. De hade så allvarliga cellförändringar att de behandlats med konisation. Det innebär att en del av livmodertappen tas bort för att förhindra att cancer utvecklas.

De fick alltså inte fullt utvecklad cancer, men diagnos av förstadiet till cancer försenades.

Den kvinna utanför Östersund som fått allvarlig livmoderhalscancer ingår inte i rapporten. Hennes cancer upptäcktes innan eftergranskningarna gjordes, men även hon har fått cellprover felbedömda.

---

Tidigare artiklar i ämnet:

Cellprov analyserades fel – tre år senare upptäcktes cancern

Överläkare slog larm - inget hände

Gynekologiska cellprover felbedömdes '