Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rapport från polisen: Fler sexbrott mot unga anmäls – skolan är farligaste platsen

I en ny rapport från polisen framgår det att anmälningar om sexuella ofredanden mot ungdomar har ökat med 25 procent sedan 2011. Det är vanligast med kränkningar och trakasserier mot tjejer i skolan och på sociala medier.

Efter de uppmärksammade sextrakasserierna mot flickor och unga kvinnor på festivalen ”We are Sthlm” och gruppöverfallen på kvinnor i Köln under nyårsfirandet beslutade rikspolischefen Dan Eliasson att utsattheten för sexuella ofredanden bland ungdomar skulle undersökas. Stephen Jerand, chef för polisområde Jämtland, har varit med och tagit fram rapporten som består av statistik över anmälda brott och samtal med skolungdomar, bland annat från en gymnasieskola i länet.

SE OCKSÅ: Gruppöverfall sker sällan – men polisen har tydlig bild av vilka gärningsmännen är

Rapporten släpptes i maj och där framgår det att antalet anmälningar om sexuella ofredanden mot ungdomar under 18 år har ökat med 25 procent sedan 2011. Vidare framgår det att skolan är den miljö där de flesta fysiska sexuella ofredandena äger rum och det sker främst mellan elever. Det är vanligast att flickor under 15 år utsätts för tafsande och andra typer av kränkningar, men det sker även brott mot unga pojkar. Stephen Jerand befarar att det finns ett stort mörkertal.

Varför anmäler inte de som blir utsatta?

– Det är risk att det kanske blir värre, att en anmälan kanske inte leder någonstans. Men det är viktigt att skolan och föräldrar uppmanar de som blir utsatta att anmäla. Annars får vi aldrig fram sanningen i statistiken så att vi kan ta tag i problemet, säger Stephen Jerand.

Han tror att anledningarna till att antalet anmälningar trots allt har ökat de senaste åren är för att sexuella trakasserier uppmärksammas allt mer.

De absolut vanligaste sexuella ofredandena som begås sker via sociala medier, vilket också drabbar små barn. Polisen har pratat med flickor som uppger att de får bilder på pojkars och mäns könsorgan skickade till sig. De får också förfrågningar om att skicka nakenbilder på sig själva och hot förekommer om de inte ställer upp på det.

Antalet anmälda brott som begås på offentliga platser, till exempel i folksamlingar och på festivaler, utgör endast drygt en procent av det totala antalet sexuella ofredanden som anmäls. De flesta gärningsmännen agerar ensamma och oftast rör det sig om tafsande eller obscena förslag.

I Östersund skedde en våg av uppmärksammade kvinnoöverfall i vintras. Något som polisen i början av mars gick ut och varnade för.

Av rapporten framgår det att skolan är farligast, varför varnade inte polisen flickor för det?

– Rapporten bygger på de undersökningar som polisen har gjort, i mars hade vi inte det materialet. Sen är det en stor skillnad på en offentlig plats och en skola.

Stephen Jerand menar att skolan bär ett stort ansvar för ordning och säkerhet för sina elever när de är på skolan. Till skillnad mot den offentliga miljö som utelivet på helgerna innebär, där polisen har ett ansvar men också föräldrar och andra vuxna.

– Det intressanta utifrån vår rapport är vad säger skolan, vad har de vidtagit för åtgärder, frågar sig Stephen Jerand som också efterlyser ett större engagemang från tonårsföräldrar.

– Hur är det i skolan i dag, hur mår eleverna och hur fungerar det?

--------

Läs hela rapporten från polisen här.

Har du blivit utsatt och vill berätta? Hör av dej här eller ring till 063-161620. Du kan givetvis vara anonym.

SE OCKSÅ: ÖP:s granskning av våldet i de jämtländska hemmen

VÅLDSKARTAN: Här sker det flest våldsbrott i Östersund – se kartan över de farligaste platserna