Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Raritet på besök i Avaviken

Den lilla fågeln tuvsnäppa lockar nu mängder av fågelskådare till Avaviken. Uppe på bron står de ivrigt med kikare och kameror beredda.

Tuvsnäppan är inte en särskilt vanlig besökare i länet. Och när Christer Pålsson, Ås, rapporterade in fyndet tidigare förra veckan gick bokstavligt talat larmet. Det finns en grupp fågelskådare i länet som är anslutna till en sms-grupp. När ett ovanligt fågelfynd rapporteras in skickas ett sms ut till gruppen. Ett slags larmsystem för fåglar.

När ÖP dök upp på fredagseftermiddagen i Dvärsätt stod det fyra fågelskådare på plats och beundrade tuvsnäppan. Det är en liten vadare med brunröd färg. Den är inte alldeles enkel att särskilja från grönbenan som fanns i stor mängd nere i viken. Några fågelskådare gav sig av och ersattes av andra.

En av dem som stod och spejade var Sune Gustafsson.

– Jag åkte hit enkom för att se tuvsnäppan, säger han.

Han håller bra koll på vilka fågelarter han sett.

– Tuvsnäppan blev nummer 169, säger han och ler.

En annan skådare på plats är Wictoria Wadman. Hon får också snabbt syn på den eftertraktade snäppan.

– Jag vet inte hur många fåglar jag sett, säger hon.

Hon berättar att hennes inkörsport i fågelvärlden var all fågelsång i skog och mark. När hon väl öppnat öronen var det omöjligt att sluta lyssna.

– Det är nog ganska osocialt. Jag kan inte gå i skogen med någon och prata. Jag bara lyssnar efter vilka fåglar som sjunger, säger hon.

Nu i helgen var det många fler som stod och spanade från den där bron i Dvärsätt. Och tuvsnäppan var kvar i alla fall i lördags.

Mer bilder från Avavikens fågelliv finns på bloggen Skogstokig