Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rasar mot blomlådor efter olycka

I ett försök att säkra gårdarna från de som kör för fort inne på Trossgränd ställde hyresgästföreningen ut blomlådor för att hindra mopedister och bilar att köra för snabbt. Standardlådan som beställdes visade sig dock bli en säkerhetsrisk i sig.

På lördagskvällen cyklade åttaåriga Chantila Wallin–Thongsanthia på sin gård på Körfältet med en kompis. Hon hade sett blomlådorna förut men den här gången missade hon trampan, tittade ner och hann inte svänga i tid. Hon cyklade mot trälådan och den vassa kanten trängde djupt in i låret.

– Det hände vid halv tio på kvällen. Vi åkte in till akuten och har varit där hela natten, säger pappa Tommy Wallin.

Det är en trött men klartänkt tjej som följer med och visar det vassa hörnet där hon fastnade med benet. Hon har lite ont när hon går men säger att hon ändå mår bra.

Chantila Wallin–Thongsanthia fick sy runt 40 stygn men klarade som tur var både större artärer och muskeln. Tommy Wallin tycker att det är vansinne att ställa ut blomlådor med så vassa kanter.

– Det är väl en sak om man ställer dem på gator men på gångvägarna? frågar han retoriskt.

På gården ligger blomstren som tidigare planterats i lådorna på marken. Någon har vält lådorna under natten och efter en stund dyker tre personer upp med intentionen att återställa det saboterade arrangemanget. Stämningen blir irriterad när det uppdagas att de representerar hyresgästföreningen, som ställt ut lådorna.

– Vi ställde ut dem för att göra fint på gården och som farthinder, säger en av representanterna.

Efter en diskussion blir det tydligt att lådan som Chantila Wallin–Thongsanthia skadade sig på var tänkt som ett skydd för barnen mot de bilar och mopeder som bryter kör runt i området, trots att det är förbjudet.

– Det finns bommar här men de kommer runt dem. På min gård blev ett barn nästan påkört av en mopedist, säger en kvinna.

De beställde en standardlåda i trä som var menade att stoppa framfarten. Enligt representanter från föreningen är det en typ av låda som finns på flera ställen och på sidor för bostadsföreningar. När de nu får höra vad som hänt lovar de att försöka runda av kanterna så snart de löst problemet att få tillgång till el till maskinerna som behövs. Vem som har vandaliserat lådorna vet de inte men en av de boende på gården har en teori.

– Det var någon som blev förbannad när hon gjorde illa sig, säger han.

För Chantila och hennes pappa är huvudsaken att lådorna kommer att åtgärdas.

– Så att ingen annan gör sig illa, säger Chantila Wallin–Thongsanthia.