Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rasdammen utsattes för ras

Delar av rasdammen som byggs uppe vid Fjällgården i Åre förstördes vid ett kraftigt regn i veckan. Nu försenas bygget.
– Det här går aldrig att bedöma. Vi har vidtagit de åtgärder vi trodde behövdes, säger Lars-Erik Eriksson på Åre kommun.

Det var vid ett kraftigt skyfall i tisdags som stora stenar sköljdes med Susabäcken och tog med sig delar av konstruktionen och täppte igen de två rör som grävts ner för att föra vattnet förbi bygget.

– Rören blev igentäppta. De är dimensionerade för att klara kraftigt regn, men inte skyfall, säger Lars-Erik Eriksson som är teknisk chef på Åre kommun.

Bygget görs av Peab och när det är färdigt ska det bli en cirka 30 meter lång bassäng med betonggolv och två väggar, och ett nät som ska fånga upp de skredmassor som kommer uppifrån Åreskutan.

– Det här visar på behovet av den här anläggningen. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som drivit på bygget av den här dammen. Syftet med den är att den ska stoppa just sånt här, säger Lars-Erik Eriksson.

Nu kommer bygget bli försenat minst två veckor, men förhoppningen är att det ändå ska vara färdigt när Skistar drar i gång vintersäsongen. Delar av merkostnaden kommer att täckas av de bidrag som Åre kommun får från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.