Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rasdebatt efter SD:s utspel om rennäringen

I dag har sametingets vice ordförande Ol-Johan Sikku från Lugnvik chansen att få säga vad han tycker till Jimmy Åkesson, SD:s partiledare.

Båda är på Jokkmokks marknad av helt olika skäl.

– Deras utspel är trist. Det borde finnas mer kunskap om urfolk hos svenska politiker, säger Ol-Johan Sikku som har skrivit en debattartikel på sametingets hemsida där han kallar Sverigedemokraternas förslag "ett eko från den tidigare mörkare rasbiologiska eran för cirka hundra år sedan, då svenska staten gjorde allt för att förminska samerna och göra renskötseln till endast en näringsgren".

Ol-Johan Sikku skriver också att han har en känsla av att Jimmy Åkesson kommer till Jokkmokk i dag "med ett "järnrör"".

Utspelet gick ut på att alla skulle få rätt att äga renar och bedriva renskötsel. På Jokkmokks marknad har SD etablerat sig med ett bokbord.

– Och det är helt okej, det har jag inget att säga om, säger Ol-Johan Sikku.

Men budskapet, att försöka värva norrländska röster med förslaget att ta ifrån samerna den särskilda rätten att bedriva renskötsel, det grundar sig på en uppfattning som inte borde behöva debatteras, menar sametingets vice ordförande.

Om han stöter på Jimmy Åkesson i marknadsvimlet skulle han säga så här:

– Att han ska respektera mänskliga rättigheter och att han borde informera sig om urfolks rättigheter och respektera samerna som folk. Han försöker förminska samerna som svenska staten gjorde i början av 1900-talet när bara de samer som var renskötare fick behålla sin kultur, alla andra skulle assimilera sig. SD:s utspel om att ta bort samernas rättighet till renskötseln är att bara se renskötsel som en näring och inte se att den är kopplad till en kultur.

Till DN.se säger Jimmy Åkesson (SD) att rennäringen är "ett bestnnerligt undantag från rättstatens principer" och att det handlar om en principfråga.

– Jag tycker att det är problematiskt, inte minst i ett pluralistiskt samhälle där vi har fler och fler minoriteter som rimligen då också pockar på allehanda rättigheter baserat på sina kulturer och sina ursprung.

– Vad är det för fel med att minoriteter ska ha rätt till sin kultur, svarar Ol-Johan Sikku som också påpekar att samer har en särställning som urbefolkning i Sverige.

Jimmy Åkesson menar också att andra näringar än renskötseln har svårt att etablera sig på en tredjedel av Sveriges yta, som skogsbruk och turism. Det är en beskrivning som Ol-Johan Sikku inte håller med om.

– Nej, så är det inte.

I dag kan han alltså få chansen att säga detta direkt till Jimmy Åkesson. Vädret är i alla fall ingen anledning för någon av dem att stanna inomhus.

– Nej, det är bara någon minusgrad. Det är jätteskönt.