Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rasismen måste bekämpas

Rasismen är ett av våra allvarligaste samhällsproblem. Rasismen är dock inte konstant utan påverkas av hur samhället förändras – och den samspelar med klass och andra strukturer.

Därför är inte normkritik och tal om tolerans tillräckligt för att utmana rasism och diskriminering.

Antirasistisk politik måste ge människor mer makt att påverka sitt liv och större möjligheter till det liv man önskar.

För det krävs en skola som uppfyller både sitt kompensatoriska uppdrag och sitt kunskapsuppdrag, en bostadspolitik som inte segregerar, en allmän och god välfärd som är tillgänglig för alla och en arbetsmarknad utan diskriminering.

Bara så går det att underminera rasismens bakomliggande orsaker.

Socialdemokraternas Ungdomsförbund, SSU, presenterar i en färsk rapport konkreta förslag för att få ett Sverige fritt från rasism. Vår utgångspunkt är att det är omöjligt att förstå och bekämpa rasismen utan att förstå ojämlikhet och klass.

Antirasistisk politik utan en analys av samhällets ekonomiska strukturer kan aldrig på allvar utmana rasistiskt förtryck och diskriminering.

De högerextrema krafternas frammarsch beror inte på att människor plötsligt har blivit mer intoleranta eller rasistiska. Snarare växer rasismen i spåren av ökad ekonomisk ojämlikhet och social oro.

Därför vill vi unga socialdemokrater se ett antal insatser för kommande år. Vi kallar förslagen för antirasistiska reformer. Vi vill bland annat att skolpengen tydligare fördelas efter socioekonomiska förutsättningar.

Vi vill att den arbetsrättsliga lagstiftningen stärks genom minskade möjligheter att stapla visstidsanställningar på varandra.

Vi vill att trösklarna till a-kassan sänks och att ersättningstiden till deltidsarbetslösa förlängs. Vi vill att en särskild brottskod för brott med hatmotiv införs så att brott och motiv utreds redan i polisens förundersökningsarbete.

Vi anser att det är dags för en ny stor utbildningskampanj, likt den regeringen Persson initierade på 1990-talet, som diskuterar och synliggör strukturell rasism och Sveriges historiska roll i kolonial och rasideologisk kunskapsproduktion.

Antirasistisk politik handlar om att riva murar för allas möjligheter och jämlika livsvillkor. Rasismen inte är någon naturlag, den kan bekämpas. Den måste bekämpas.

Kalle Olsson (S), 30 år

riksdagskandidat

Anton Hammar (S), 22 år

kandidat vice ordförande landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel