Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rata burhönsäggen

Annons

Antalet värphöns i Sverige har de tre senaste åren ökat med 8 procent och är i dag uppe i drygt 7 miljoner.

Av dem sitter 1,7 miljoner hönor fortfarande i så kallade inredda burar (försedda med kosmetiska attiraljer som sittpinne, sandbad och värprede) för 8–10 hönor.

Resterande antal, 5,3 miljoner hönor, är frigående; 55 000 utomhus, 4,5 miljoner inomhus och 825 000 i ekologiska system.

Glädjande nog har konsumenttrycket tvingat äggproducenterna att alltmer övergå från burar till frigående system. Antalet burhöns har från 2011 till 2014 minskat med 25 procent medan de frigående har ökat med 26 procent.

De inredda burarna är en halvmesyr där de kosmetiska detaljerna fungerar dåligt och är otillräckliga för hönornas möjligheter att bete sig naturligt.

Huvudproblemet, instängdheten och det ytterst begränsade utrymmet, motsvarande ytan på ett A4-ark, kvarstår.

Det finns problem även i de frigående systemen, som alltför många hönor tillsammans inomhus och, i likhet med burhönssystemen, avsaknad av dagsljus.

Dygnsrytmen regleras av elektriskt ljus och risken finns att hönornas nattsömn reduceras till minsta möjliga i syfte att öka produktionen och tjäna mer pengar. Att berika sig på djurs lidande är inget nytt fenomen.

Fördelarna med de frigående systemen, särskilt utomhus och de ekologiska, överväger med råge nackdelarna om man beaktar hönornas livsmiljö med större utrymme och möjligheter att bete sig naturligt.

Så, konsument, hjälp värphönorna till ett bättre liv. Rata burhönsäggen.

Glad Påsk med välsmakande ägg från frigående höns!

Djurskyddet Jämtlands län

styrelsen genom Rolf Eriksson, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel