Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt att förbjuda – eller bara ett utslag av dubbelmoral?

/

Annons

verkligen lagligt att neka ungdomar denna typ av produkter? Eller produkter överhuvudtaget som inte har en lagstadgad åldersgräns. Vad blir nästa steg? Att tjocka barn inte får köpa godis och läsk?

ni börjat med. Bäst ni sätter 18 år på kaffe också då! Tur Dollarstore också säljer energidryck så det bara är att gå dit för de tar gärna emot mina pengar.

Annars så känner ju alla i Ström någon över 18 så då är det bara att traska dit med dem.

, något för andra handlare i hela länet att ta efter. Tummen upp.

Imponerande med handlare som inte bara vill sälja utan vill ta ansvar för det samhälle de finns i med.

på mellanstadiet och uppåt som trycker i sig ett par ”Monster”, 50-centilitersburkar, och får en snabb energikick som snart övergår till avmattning. Av något liknande anledningar dricker vuxna alkohol, dock så brukar vi vänta tills fredagkväll, och framförallt inte på arbetstid ...

vuxenansvaret och civilkuraget i Strömsund. Härligt att handlarna sätter ner foten, vilka fina förebilder för oss andra. Vi får en trygg värld och trygga barn om gränserna är tydliga. Det känns som jag skulle vilja bo i Strömsund om detta är början på ett mänskligare samhälle där.

18 behövs men det är nog bra. Till och med tillverkarna själva har ju en åldersgräns på 15 när de delar ut drycken på events.

tvungen att skydda folk från sig själv. Mycket bra gjort, hoppas att även Dollarstore visar lite ansvar, och föräldrarna med!

underbart när människor anser sig ha rätten att bestämma över andra? Ni gubbar måste ha fått fel direktion av er karriärskurator i skolan, ni skulle ha fortsatt inom politiken eller kanske till och med blivit poliser. Ni kan rycka på axlarna och säga att: jamen vi försöker ju bara göra detta för barnen. Men problemet är er grundtanke av att ni har större bestämmanderätt över än annan människa än de själva har.

att det finns människor som vågar sätta gränser och hjälpa andra människor att minska ned på det onaturliga intaget av låtsasprodukter. Ät och drick naturligt framställda produkter, motionera och sov de timmar din kropp behöver så kommer du sedan att vara pigg och alert när du behöver det!

riktigt att det blir åldersgräns på energidryck, eftersom de är beroendeframkallande, och blir som en drog till slut för att man skall funka. En eloge till handlaren i Strömsund.

inlägg här är väldigt moralfarmor. Om det är lagligt ska väl alla ha eget bestämmande över sin egen kropp, varför inte sätta åldersgräns på kaffe eller coca-cola? Eller varför inte plocka bort alla tidningar från affären för att de idealen sätter press på ungdomarna, listan kan göras lång. En 15-åring måste väl få kunna handla energidryck om han vill.

här det som kallas kollektiv bestraffning? När en/flera individer använder energidrycken på ett sådant sätt att de som sköter det bra blir utan på grund av de som dricker det som vatten?

eller att vara skenhelig? Gränsen kan vara väldigt fin men i det här fallet så kantrar man över till dubbelmoralens och skenhelighetens självgoda sida.

Vi har alla olika roller i samhället. Föräldrar ska uppfostra barn, handlare ska sälja matvaror och följa lagar. Inte vara moralens väktare och ta upp saker från våra matkorgar och ställa upp på hyllorna igen.

Ungdomar är en svag och inte så köpstark grupp så där man chansen att hugga direkt. Men jag som medelålders, jag kan nog tryggt stoppa i mig mina chips och folköl utan pekpinnar från handlarna. Tja dubbelmoral kanske är bättre än ingen moral alls?

Danmark har förbjudit de mest populära energidryckerna. Orsaken är de höga halterna av koffein och det omdebatterade ämnet taurin. Taurin är en naturlig substans, en så kallad aminosyra, som har använts som hjärtmedicin i vissa länder.

Livsmedelsverket i Sverige avråder från att använda energidrycker som törstsläckare, som vätskeersättning vid fysisk ansträngning och ihop med alkohol. Strömsunds handlare gör helt rätt!

tidigare inte tillåtet att sälja i Norge på grund av en lagstiftning som sade att drycker med ett innehålla av koffein överstigande en viss gräns klassades som läkemedel och inte som livsmedel. Denna gräns har nyligen ändrat och Red Bull säljs numera även i Norge. Det har ingen med något eventuellt förbud mot taurin att göra.

Red Bull fick inte säljas i Danmark och Frankrike på grund av deras lagstiftning mot tillsatser av vitaminer i drycker. Denna lag är sedan tidigare avskaffad i Frankrike och har nyligen avskaffats i Danmark, Red Bull kommer troligtvis att börja säljas även inom kort.

Anledningen till att Livsmedelsverket avråder att avvända energidrycker som törstsläckare är att koffeinet är vätskedrivande. Der är helt enkelt ingen vits att dricka dessa drycker om man är törstig eftersom de inte kommer att hjälpa mot törsten.

i dryckerna som gör att man känner sig speedad för ett kort stund. Sedan när insulinet tagit hand om sockertoppen blir man genast mycket trött igen. Tillsatserna i ”energidryckerna” har en väldigt begränsad effekt jämfört med sockret.

Om handlarna i Strömsund verkligen vill göra något så informera och höj priset på socker och godis i stället!

Mer läsning

Annons