Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt av LO att fördriva SD

Tidigare i veckan släppte Dagens nyheter en granskning som visar att vartannat fackförbund utesluter förtroendevalda medlemmar som samtidigt är engagerade i Sverigedemokraterna.

Annons

Skälet uppges vara att fackföreningsrörelsens värden om alla människors lika rätt och värde inte är förenligt med Sverigedemokraternas politik. Det finns en oro inom fackföreningsrörelsen att en sverigedemokrat inte skulle företräda alla medlemmar. Särskilt i fall där medlemmar blir diskriminerad på grund av sin sexualitet, religion eller etnicitet.

Hårdast att efterfölja principen har Transportarbetareförbundet varit. Där har man uteslutit 15 medlemmar som en följd av ett engagemang inom Sverigedemokraterna.

Naturligtvis har nyheten fått Sverigedemokraterna att rasa och känna sig kränkta. Ungefär som om en förtroendeposition i Transportarbetareförbundet vore en mänsklig rättighet. Det är det inte.

En fackförening är sin egen organisation. Det är frivilligt att vara medlem eller inte. Självklart äger de därför rätten att forma organisationen som medlemmarna önskar. Den stränga principfasta linjen mot sverigedemokrater på förtroendepositioner kommer fortsätta till den dagen medlemskåren önskar annorlunda.

Uteslutningen av sverigedemokrater är i sig heller inget isolerat fall i historien. Under 1900-talet arbetade LO och dess medlemsförbund aktivt med att fördriva kommunister från förtroendevalda positioner inom fackföreningsrörelsen.

Sverigedemokraters gränslösa kränkthet är dessutom paradoxal och partiföreträdare som kritiserar LO kastar samtidigt sten i glashus. Särskilt som partiorganisationen själv aktivt arbetar med att utesluta medlemmar som inte passar in i mallen.

LO och andra fackliga organisationer äger rätten att forma sin framtid. Passar det sig inte kan man välja att stå utanför facket eller bilda en egen facklig organisation.