Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt eller fel att avboka Vilks?

På måndagen beslöt Jamtlis chef henrik Zipsane att avboka en inplanerad utställning i december med den omstridde konstnären Lars Vilks, känd för sin rondellhund.

Zipsanes argument är de uttalanden Vilks gjort sedan det blev känt att han ska medverka vid en konferens i New York den 11 september med den uttalat antimuslimska organisationen SION.

Beslutet debatterades livligt på ÖP:s webb redan under måndagen och ÖP Kultur lät frågan gå vidare till ett antal personer med kopplingar till konstvärlden i Östersund.

Anna Erlandsson, konstnär

– Rätt. Jag tycker det är bra att Jamtli törs ta ställning, deras hållning att alla ska vara välkomna är viktig. Man har inte fritt fram att sprida kränkande åsikter bara för att man är konstnär.

Christer B Jarlås, ÖP:s konstkritiker:

– Fel. När Jamtli bokade in Vilks visste de vem han var och vad han gjort. I praktiken har inget ändrats. Men jag tror att Jamtli fick kalla fötter och tog chansen. Om man läser Vilks blogg är han ganska konsekvent. Han är en provokatör och inte anti-muslim eller anti någon annan religion. Han vill utmana och reta. Men för Vilks är denna avbokning en fjäder i hatten och ett nytt inlägg i hans RH-projekt. Att avboka någon på grund av vad han säger i media är alltid fel - då borde de granska vad alla konstnärer de visar har sagt och gjort och alla har inte precis varit politiskt korrekta.

Jens Ganman, författare, krönikör, musiker med mera:

– Fel. Om jag får välja mellan censur och chansen att bilda mig en egen uppfattning om nåt - exempelvis ett konstverk - kommer jag alltid att välja det senare alternativet.

Tore Brännlund, ordförande i Jämtlands Läns Konstförening (JLK), föreningen som ursprungligen bokade Vilks till utställningen:

– Rätt. Yttrandefrihet är viktig och det är inte bra om religiösa krafter lyckas sätta munkavle på kulturen, men jag tycker det var fel av vår förening att alls bjuda hit honom. Det är väl känt vad Vilks står för och det finns gränser för hur man kan agera, så jag stöder personligen Jamtlis beslut, även om inte föreningen diskuterat Jamtlis beslut att avboka. Sedan tycker jag mycket väl att Jamtli kan ordna en diskussion mellan Vilks och muslimer, det kanske skulle bli en bra debatt?

Karin Kvam, Länskonstkonsulent vid Länskulturen:

– Rätt. Jag anser dessutom att Jamtli gjorde fel som alls bokade in honom, det är välkänt vad han står för. Vilks är rasist och Jamtli har ingen anledning att ge honom en plattform. Bara för att man är konstnär kan man inte vräka ur sig vad som helt. Det räcker med att läsa hans blogg för att se var han står, det är påfallande nära SD:s åsikter. Så även om det var fel att boka honom, så gör Jamtli rätt som nu avbokar Vilks.

Kajsa-Tuva Henriksson, konstnär:

– Fel. Om man avstått från att anlita honom redan från början kunde jag visserligen förstå det valet, men att nu avboka honom blir fel.

Kåre Henriksson, konstnär:

– Fel. Vilks är å ena sidan en besvärlig herre som älskar att provocera. Men det är fel att konsten inte tillåts att vara fri, vilket det här beslutet faktiskt innebär. Rent allmänt tycker jag också att konsten har låg prioritet hos Jamtli, det är snarare konstföreningen och andra som gjort bra insatser

Rolf Anderzon, Galleri S i Östersund:

– Fel. Detta trots att jag ogillar Vilks och har retat mig på honom ganska länge. Han provocerar mycket medvetet och till en gräns som är obehaglig. Men det känns märkligt att Jamtli nu avbokar honom, de vet rimligen vad han står för. Så när han väl bokades ihop med Anna Odell fanns uppenbarligen en avsikt och då borde man istället ha försökt förklara den tydligt.

Lars Bolin, Lars Bolin Gallery i Östersund:

– Rätt. Redan från början var det fel att boka Lars Vilks, jag skulle ha tänkt mig mycket noga för innan jag bokade honom. Han känns inte heller relevant, det finns andra betydligt intressantare konstnärer som provocerar, exempelvis Anna Odell. Och i en tid när vi ser hur islamofobin breder ut sig tycker jag det är rätt att avboka honom.

Peter Lucas Erixon, författare och konstnär:

- Rätt. Jag är övertygad om att Zipsane fattat rätt beslut, även om jag inte satt mig in i det sammanhang Vilks nu ska framträda i, men jag litar fullt på hans omdöme. I övrigt tycker jag att Vilks yttrandefrihet skulle ha försvarats kraftfullt och enhälligt när han i början påhoppades för sitt rondellhunds-verk. Dels är yttrandefriheten okränkbar och rätten att häda likaså. Dessutom är Vilks långtifrån ointressant som konstnär. Läs Kerstin Ekmans utmärkta "Rätten att häda".