Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt plats viktigt för ridanläggning

Med all respekt för alla fantastiska eldsjälar som under många år har verkat för en mycket efterlängtad och välbehövlig hästanläggning i Åre kommun så måste jag få lägga mig i lite.

Annons

I egenskap av såväl kommunal skattebetalare som aktiv hästmänniska är jag angelägen om att så få misstag som möjligt begås då ett så här stort projekt ska verkställas. Först och främst är det lokaliseringen som jag reagerar på.

Att uppföra stora byggnader i sluttande terräng medför förutom stora kostnader även praktiska problem då det gäller underhåll, inte minst på vintern.

Med en anslutningsväg som kan likna en berg- och dalbana lär bärgningsassistans vara vanligt förekommande för dem som inte har fyrhjulsdrift när de ska transportera sina hästar.

Med en etablering på den tilltänkta marken målar man in sig i ett hörn då det inte finns några möjligheter att utöka verksamheten.

Var har man tänkt sig alla härliga ritter i skog och mark? Risken för konflikter med icke hästpositiva människor är betydande och olycksrisken att rida längs vägarna är stor då turisterna ofta har mer än lovligt bråttom.

Det förvånar mig mycket om inte delfinansiärer som kommunen och länsstyrelsen tänker i samma banor. Är det så att beslutsfattarna som vanligt saknar praktisk kompetens?

Jag föreslår att man i stället riktar blickarna ytterligare en eller ett par kilometer österut där terrängen bjuder på bättre förutsättningar. Vad spelar det för roll då ungdomarna ändå måste ha skjuts? Ibland verkar det som att "Åresjukan" (frottera sig bland andra skrytbyggen) tränger undan det sunda förnuftet.

Jag uppmanar alla inblandade att ta lärdom av andras misstag så att vi får en riktigt bra hästanläggning i Åre kommun. Kämpa på!

Magnus Gustaphsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel