Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt skor för både plånbok och fot

Allt fler lågpriskedjor säljer skor för en billig slant, men många skor går sönder redan efter någon månad.
Hur hittar man bra skor, hur länge borde de hålla och hur mycket ska man behöva sköta om dem? En erfaren skomakare guidar i skodjungeln.

På skomakeriet står Carina Eneroth böjd över sin gröna rapidsymaskin. Hon syr på ett par slitna herrskor som spruckit i sömmen och berättar varför det blivit sämre kvalitet på skor överlag.

– Folk är inte beredda att betala för bra material längre. Ett par bra skor på 50-talet kostade motsvarande kanske 4 000 kronor i dag, men så kunde man också ha dem hela livet.

I dag styrs skomarknaden av modet i stället för kvaliteten, och många väljer att köpa och slänga flera par skor per säsong.

, som är skomakarmäster, menar att många väljer skor utifrån hur de ser ut, inte hur bekväma de är. Om man tycker att ett par är snygga kan man mycket väl intala sig att de faktiskt är ganska sköna också.

– Helst skulle det vara mörkt i butiken när man provar, så man först kände vilka skor som satt bäst och sen såg hur de såg ut. Ett tips kan ju vara att ta med sig någon till butiken som tittar på ens fötter och väljer ut några bra par.

Carina kliver ur sin arbetstoffel, visar fram sin korta, breda och väldigt normala fot i strumplästen och berättar att skorna som säljs nästan alltid har smalare läst än de flesta människors fötter, för skorna blir snyggare då.

– Du provar och tänker ”å vilka snygga smala fötter jag har”, problemet är ju bara att fötterna egentligen inte får plats, det blir obekvämt och skorna går sönder snabbare. Det är samma sak som att köpa ett par för trånga jeans, det blir en valk ovanför och tyget spricker, det som inte får plats måste bli av någonstans.

att titta på skorna du kom in i affären med, var är de slitna? Sätt också din strumpfot bredvid skon du vill köpa och se om det verkar rimligt. Samma storlek kan skilja sig åt väldigt mellan olika märken.

– Det finns inga standardmått och det finns inga standardfötter, så man får prova sig fram. Ett tips är att hålla sig till samma märke när du hittat något bra, de använder nämligen oftast samma läst flera år i rad, säger Carina Eneroth.

Priset är i viss utsträckning en måttstock på hur bra materialet i skorna är, men hur länge ett par skor håller beror alltså även på hur de passar just dina fötter, och hur väl du tar hand om dem.

– Många verkar inte veta det, men alla skor måste skötas om, oavsett material. Ett par plastskor som börjar spricka måste till exempel lagas direkt om de ska hålla. (TT Spektra)