Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt tänkt om utsläppsrätter


Miljö- och klimatfrågorna spelar en stor roll i det stundande EU-valet. En konflikt, för det finns sådana mellan partierna, är om EU ska ställa bindande krav på länderna när det gäller förnybar energi och effektivare energianvändning. En annan konflikt rör hur EU:s klimatmål till år 2030 ska se ut.

Medlemsländerna ska få ha tre bindande mål. Detta är svårt att uppnå trots att det är frågor som inte känner av några gränser och där EU:s roll är både central och nödvändig för att åstadkomma verkliga förändringar.

När det gäller att genomföra långsiktiga lösningar för en bättre miljö handlar det inte enbart om att sätta upp mål, utan i högsta grad om att hitta metoder för att nå dessa. Det kan handla om både morot och piska för de miljöstörande verksamheterna.

Till piskorna hör restriktioner och olika sanktioner som böter och vite.

En av de mest uppskattade morötterna på området är handeln med utsläppsrätter.

Det är ett sätt att ekonomiskt belöna företag som satsar på att minska sina utsläpp av växthusgaser. Att det förhåller sig på det viset anser Centerpartiets ledare Annie Lööf och EU-parlamentarikern Kent Johansson, som i en artikel på Dagens Nyheters debattsida, framhåller att utsläppsrätterna har en nyckelroll.

Men man menar också att utsläppsrätterna idag är för många och för billiga. Det innebär att det inte lönar sig att investera i förnybar energi. Och man ska komma ihåg att det finns ett överskott av utsläppsrätter som företagen kan spara till senare.

Bra tanke. Men överskottet är enormt, på nästan två miljarder ton, vilket motsvarar 36 gånger Sveriges utsläpp.

Ingen vinner på det. Inte företagen och definitivt inte miljön.

Det finns ingen motsättning mellan bättre miljö och flera jobb.

Många tror det, och prioriterar då jobben. Fast det egentligen handlar om att hitta en hållbar balans mellan miljö och sysselsättning. Den balansen kan och bör innefatta handel med utsläppsrätter. En av många olika insatser som behövs för att minska det skadliga utsläppet av växthusgaser.

Motsättningarna mellan de svenska riksdagspartierna gäller även handeln med utsläppsrätter.

Centerpartiet kritiserar Miljöpartiet för deras inspel om utsläppsrätter; att vi i Sverige ensidigt ska införa ett nationellt prisgolv på utsläppsrätter. Men, det är en strategi som kommer att misslyckas. Att införa ett prisgolv i ett enskilt land minskar inte den gemensamma mängden utsläpp i EU.

EU-valet är viktigt för miljön. Miljön är viktig i EU-valet.

Det är därför en god idé att rösta på det parti som har mest att komma med på området.