Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt tid att diskutera ett jämt-trönderskt OS

en jämtländsk delegation till Oslo för att diskutera elektrifiering med mera av järnvägsförbindelsen över Meråker. Ett argument man borde ta med sig är tanken på framtida olympiska spel i Östersund-Åre-Trondheim. Ett bra koncept som naturligtvis blir bättre av en snabbare järnvägsförbindelse.

Ett svensk-norskt OS är just nu emot de olympiska statuterna. Men frågan är om inte den ekonomiska krisen får IOC att börja tänka mer realistiskt, både ekonomiskt och miljömässigt.

som ska ha vinterspelen 2014 brottas med både ekonomiska och andra problem. De ekonomiska problemen har minskat genom en nationell jättesponsor i över miljardklassen. Men alla problem beror säkert inte bara på den ekonomiska krisen. Det är ju ganska märkligt att den kandidat som på sin höjd höll division 3-klass några gånger som Östersund kandiderade, plötsligt blir vald att genomföra spelen.

London, som ska ha sommarspelen 2012, har också fått banta de planer som gjorde att kostnaderna skenade iväg efter att man ha fått spelen. Budgeten ligger ändå på över 100 miljarder kronor. Sommarspelen har blivit en affär för städer med 10-miljoner invånare medan vinterspelen nästan kräver miljonstäder. Det är illa med tanke på att ett av tidernas bästa vinter-OS gick i en småstad, nämligen Lillehammer.

titta på att spara på alla möjliga av världens resurser är det kanske nödvändigt att IOC också tar sig en funderare. Det kan vara lockande att det byggs upp nya vintersportcentra runt om i världen. Men har man någonsin tittat på efterbruket. En norsk journalist nämnde för några år sedan att hälften eller mer av de olympiska hoppbackarna står outnyttjade.

Det är dags att lägga spelen på befintliga anläggningar och att utnyttja de olika sporternas redan etablerade tävlingsplatser. Vid Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund 100-årsjubileum uppvaktade en representant från Tröndelag. Han var förresten stortingsman, alltså ledamot av den norska riksdagen. Han gav en invit till svensk – norskt samarbete när det gäller OS.

utsträckta handen knappast var förankrad i den högsta norska idrottsledningen. Men tankarna var precis de som IOC-ledamoten och skidpresidenten Gianfranco Kasper tog upp vid skid-VM i Åre, nämligen ett OS i Trondheim – Åre – Östersund. Tanken kan förstås – nu som då – avfärdas med att IOC inte tillåter uppdelning på två länder. Det är dags att anpassa den regeln till verkligheten, precis som man gjort i fotbollen, både då det gäller EM och VM.

Trondheim har ett VM–stadion för nordiska skidgrenar, Åre har det för alpina grenar och Östersund för skidskytte. Alla har varit VM-arenor. Issporterna kan spridas på nybyggda hallar som alla orterna behöver. Trondheim vill säkert ha en skrinnararena.

i stället läggas på kommunikationerna. Med nya järnvägsspår och snabbtåg skulle man kunna åka mellan Östersund och Trondheim på knappt två timmar. Så långa resor har jag gjort i Calgary, Salt Lake City och Turin, även om spelen sades gå på en enda ort.

Norge kan ta en stor del av kommunikationsinvesteringarna. Som en gentjänst för att Sverige för 50 år sedan tog större delen av kostnaden för den norska (!) delen av vägen mellan Åre och Stjördal. Då var de ekonomiska rollerna de ombytta.

för bara Östersund-Åre. Tröndelag är en lika nära och på många sätt bättre samarbetspartner än Västernorrland. Jämtland-Stockholm (issporter) är förstås ett annat alternativ. Avståndet kan avskräcka, men uppvägs av andra fördelar. Liksom Trondheims-alternativet ger satsningen på kommunikationer med bestående värden än onödiga satsningar på anläggningar.

Med rappa tag kan man hinna med en kandidatur 2018 eller i sämsta fall 2022.