Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättegång om knivbråket: ”Kände att jag skulle dö”

Under måndagen pågick rättegången vid Östersunds tingsrätt mot de tre män som åtalats för mordförsök efter att en man knivskars i centrala Östersund i slutet av mars.

Det var ett tiotal åhörare på plats som fick se de tre männen föras in med handfängsel i tingssal 7 under förmiddagen. Åklagare Emil Westlin yrkade på att männen ska dömas för försök till mord och beskrev hur en man överfölls med knivhugg, slag och sparkar.

– Det fanns fara för att gärningen skulle fullbordas.

Mannen som knivhöggs, som är i 20-årsåldern, visade upp sina ärr för rätten och beskrev händelsen på Ängegatan som ett överfall.

Det var tidigt på morgonen och han skulle lämna en efterfest. Ute väntade en taxi men också tre män gömda bakom ett cykelförråd.

– Då hör jag, ”jag ska döda dig”. Jag kände i princip att jag skulle dö.

Ingen av de åtalade höll med om att de skulle handla om försök till mord. 21-åringen som höll i kniven berättade, via sin tolk, att det handlade om självförsvar.

Anledningen till att 21-åringen och hans två vänner väntade utanför porten var att de ville prata. De ville reda ut ett bråk som skett tidigare på kvällen på en Östersundskrog.

– Jag ville bara prata, det var inte meningen att skada någon fysiskt, jag ville inte att det skulle bli bråk.

Varför de tre männen tog med sig en kniv kunde inte 21-åringen ge något riktigt bra svar på. Han menade att det var för att kunna försvara sig om det skulle bli bråk.

Mannen som knivhöggs berättade under rättegången att han hade fysiska smärtor under lång tid efter överfallet och att han nu känner sig otrygg.

Rättegången pågick under hela måndagen och avslutningsvis yrkade åklagare Emil Westlin på sex års fängelse för försök till mord. För den yngste, 19-åringen, skulle det innebära ungefär 4 års fängelse och för 21-åringen skulle det innebära runt 4-5 års fängelse.

Två av de åtalade männen är inte svenska medborgare men Emil Westlin har inte yrkat på utvisning.

Varför då?

– Det är av social hänsyn, dels på sättet som de kommer till Sverige som flyktingar på, men också deras låga ålder och att de har sina familjer här i Sverige.

Häktningen för de tre männen hävdes efter rättegångens slut. Domen kommer att meddelas den 4 juni.

Här kan du läsa direktrapporteringen i efterhand.