Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Råttjakt i Östersund

Två gånger per år läggs det ut råttgift i centrala Östersund och Frösön. Och det behövs, kanske speciellt i år.

– Jämför man förekomsten av råttor och möss är det fler i år jämfört med förra året. I år är det framför allt ett mössår, säger Patrik Skoglund på Anticimex i Östersund. Han tillsammans med kollegan Rolf Göransson lägger nu ut råttgift i de centrala delarna av Östersund.

Detta sker en gång på våren och en gång på hösten. 175 brunnslock öppnas på våren och lika många på hösten.

Trots att de två jobbar med sanering av stans brunnar och avlopp är det sällan de ser råttorna. Och det kanske är väl det. De största råttorna är stora, ibland även aggressiva.

– De största råttorna kan bli 30 till 40 centimeter långa, till det kommer svansen så de största är kring halvmetern långa, säger Patrik Skoglund och sänker ner det dödliga blodförtunnande giftet i ett av stans brunnar.

Fast det är inte särskilt ofta som de har närkontakt med råttorna. Råttor är ljusskygga individer.

– Men blir de trängda, in mot ett hörn exempelvis, kan de bli hotade och då blir de aggressiva och kan gå till angrepp, säger Skoglund.

Hur många råttor det finns i Östersund är av naturliga skäl inte helt lätt att ange.

– I storstäder brukar man räkna med att det går en råtta per invånare. I mindre städer kan det vara lite färre, säger Skoglund.

Men i runda tal kan vi räkna med cirka 30 000 råttor i Östersund.

Trots att Skoglund jagar råttor dagarna i ända är det sällan han ser några råttor, detta trots att han och hans kollega sitter med näsan över brunnarna mest hela dagarna i dessa tider.

Ska man se råttor är det troligare att man träffar på dem när man minst anar, gärna i mörka utrymmen.

– I soprummet exempelvis, där är nog störst risk att stöta på en råtta, menar Skoglund.