Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättsexperten Alhem kritisk till att utredningen mot hockeyspelare lades ner

Sven-Erik Alhem, rättsexpert och tidigare överåklagare, anser att det finns tillräcklig bevisning för att fullfölja ärendet om den Björklövenspelare som tidigare misstänktes för sexuellt ofredande.

LÄS OCKSÅ: Kvinnorna uppger i förhör att de antastades flera gånger av Björklövenspelaren

LEDARE: Bröst har inte med saken att göra

Efter att ha granskat de uppgifter som framkommit i polisförhören med de utsatta kvinnorna säger Sven-Erik Alhem att det finns skäl att återuppta undersökningen. Han menar att det inte verkar vara så att Björklövenspelaren av misstag råkat komma åt de målsägande.

– Det är ett väldigt konstigt beslut eftersom bevisläget synes vara gott, säger Sven-Erik Alhem.

ÖP har tagit del av förhörsprotokollen där kvinnornas beskrivning av händelsen finns med. De säger i förhören att Björklövenspelaren under en krogkväll flertalet gånger kom fram till dem och uppträdde anstötligt, trots att de knuffade bort honom. Han ska även ha klappat till en av dem hårt på rumpan. Vid ett tillfälle hamnade också en av kvinnorna på golvet efter att mannen på något vis knuffat henne.

Sven-Erik Alhem anser att de båda målsäganden bör överväga att begära prövning av beslutet om de inte redan gjort det. Han berättar vidare att många fall om sexuellt ofredande läggs ned och att man därför bör gå vidare med de man kan. Detta då det kan ge ringar på vattnet.

– Varje gång man får möjligheten att gå vidare i ett sådant här fall bör man göra det eftersom det kan få en spridningseffekt, säger Sven-Erik Alhem.

Polisen tog beslut om en internutredning kring skälet till att förundersökningen lagts ned.

– De ska pröva om beslutet om nedläggningen är riktigt eller om han har gjort något fel den här förundersökningsledaren, säger Börje Öhman, presstalesman vid regionledningscentralen till Expressen.

Uppdatering 20.38

Det blir ingen förundersökning om tjänstefel mot polismannen som uttalat sig om bröststorleken på de utsatta kvinnorna. Chefsåklagaren Mats Ericsson vid polisens avdelning för särskilda utredninga väljer att inte gå vidare med ärendet, enligt SVT Nyheter Västerbotten.

Sitt beslut att inte driva ärendet vidare motiverar han med att det är en bedömningsfråga vilka förundersökningsåtgärder som ska vidtas från fall till fall. Olika bedömningar kan göras utan att det för den skull görs så stora fel att de är straffbara tjänstefel.

Läs mer:

Östersundspolisen om bröstuttalandena: "Det var en förklaringsmodell"

Polisen i Östersund kritiseras för uttalande om "gigantiska bröst"

Björklövenspelare gripen för misshandel: "Jag är fruktansvärt besviken"

Polisen: Björklövenspelaren gav sig på två olika kvinnor