Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättvisemärkt fika för gymnasieelever

Under torsdagen anordnades en nationell Fairtrade Challenge. Genom att fika hoppas man sprida kunskap och öka konsumtionen av rättvisemärkta produkter.

En av de arbetsplatser, företag, kommuner och organisationer i länet som antagit utmaningen om en rättvisemärkt fikastund är café Lyan på Jämtlands gymnasium.

– Det är första gången som vi gör det här och det känns verkligen trevande, berättar Mia Fahlgren.

Hon jobbar som geografilärare på Jämtlands gymnasium och tycker att skolan borde uppmärksamma den här typen av initiativ.

– Det är viktigt att upplysa unga om att man kan göra aktiva val som gör skillnad.

I caféet kan eleverna för dagen fika rättvisemärkt, titta på informationsfilm och prata med en representant för Fairtrade. Daniel Myhr, som går andra året på samhälle med internationell inriktning, tycker ämnet är viktigt och väl värt att uppmärksammas.

– Jag tänker inte så mycket på rättvisemärkt när jag handlar men jag tror att Fairtrade i alla fall skapar medvetenhet.

Café Lyan drivs av Östersunds kommun, utan vinstintresse och med ambitionen att alla elever ska ha råd att fika. Här serveras alltid ekologiskt kaffe men rättvisemärkta produkter har man normalt sett inte råd med.

– Vi har redan fått kriga för att behålla nuvarande priser på fikat. Men ska vi tänka på framtiden är Fairtrade en viktig fråga, inte minst för att våra barn ska få bättre förutsättningar när de växer upp, säger Tove Lindström, caféföreståndare på Lyan.

För två år sedan diplomerades Östersund som Fairtrade City och från kommunens sida säger man att arbetet hela tiden pågår med att utveckla Östersund till en rättvisare stad.