Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Raukasjö Fjällgård eldhärjad

Bostadshuset på Raukasjö Fjällgård i Frostviken totalförstördes vid en brand sent på lördagskvällen.

Det var vid 22.30-tiden som räddningstjänsten larmades och branden fick ett snabbt förlopp. Eftersom gården ligger 14 kilometer från väg så fick ägaren ensam tillsammans med 15 gäster försöka bemästra så att branden inte spred sig till intilliggande byggnader.
– Det gick så fort att det inte ens gick öppna dörren till det övertända bostadshuset och hinna ta en toppluva, säger Tommy Johansson, som arrenderat fjällägenheten i 17 år och driver anläggningen tillsammans med sin fru Monica.
– Sedan jag larmat fick jag besked om att räddningstjänsten i Skellefteå var på väg hit, men jag upplyste då om att det var 50 mil hit. Då sa de att det nog var Sollefteå räddningstjänst som var på väg, men det är ju nästan lika långt därifrån. Det hela slutade med att det till sist kom tre man på skoter från Borga brandvärn, utrustade med varsin snöspade, säger Tommy Johansson.
Tillsammans var det 18 man som fick inrikta sig på att rädda det så kallade telehuset och restaurangserveringen Kaffestugan, samt verkstaden intill.
– Vi tog ett parti pannplåtar som jag hade liggande och ställde mot fasaden på telehuset, som bara ligger sex meter från boningshuset. Sedan skottade sju–åtta man snö från en stor snöhög mot plåtarna, samtidigt som en man vattnade på taket med en liten slang.
Vattnet fick de från en liten bäck, som de i all hast lyckades dämma och sätta ner en bensindriven pump i.
– Vi hade i princip bara spadar och våra händer att kasta snö med för att hindra att elden spred sig, säger Torbjörn Isaksson, Borga brandvärn.
– Vi kunde inte köra bandvagn eftersom det är för riskabelt med isarna nu, och därför fick vi inte med oss några brandsprutor.
Men Tommy Johansson kan inte nog prisa de insatser som gjordes för att rädda gården från total katastrof. Parallellt som snö skottades mot det närmsta huset, så tömdes serveringen och verkstaden på inventarier.
– Det var +70 grader ute på altanen till serveringen, och på telehuset som låg ännu närmare branden bubblade färgen på panelen, säger Torbjörn Isaksson.
– Alla gjorde sitt yttersta för att vi skulle klara husen och det var tur jag hade så många gäster här.
I det nedbrunna boningshuset fanns familjens alla ägodelar och minnessaker.
– Hade det börjat brinna någon timme senare, så hade jag själv ha legat och sovit på övervåningen, men nu var jag uppe i en av gäststugorna ovanför gården, säger Tommy Johansson.
Han är fast övertygad om att snabbt börja städa upp och börja bygga upp huset igen, för till midsommar börjar sommarsäsongen. Sedan kommer han på att han har stått och jobbat hela natten och morgonen, och att han fortfarande håller på med eftersläckning.
– Det känns lite konstigt att jag har fått stå här ensam sedan klockan tre i natt med eftersläckningen. Jag kunde ju ha varit både hjärtsjuk, trött och chockad, så nog tycker jag att någon form av assistans borde kunna nå fram även hit, säger Tommy Johansson.
Fastigheten har fullvärdesförsäkring, och redan under måndagen hoppas han få upp elektriker och rörmokare som kan få ordning på el och vattenförsörjningen till gården.