Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rävskabben tillbaka på fjället i Jämtland - sällsynta fjällrävar drabbade

Länsstyrelsen i Västerbotten går ut med ett nytt larm om rävskabb. Två stycken fjällrävar i norra Jämtland och södra Västerbotten har setts angripna via en viltkamera på fjället.

Det första larmet kom i april då naturbevakaren Sonja Almroth såg två stycken fjällrävar som tycktes vara angripna av rävskabb via en viltkamera.

– Jag kollade två av mina nya viltkameror som jag har haft uppe i vinter och tyvärr kan jag med stor sannolikhet bekräfta att vi har skabb i området igen, säger Sonja Almroth i ett pressmeddelande.

Efter detta har situationen bekräftats av flera bilder. Länsstyrelsen planerar på att lösa problemet genom att sätta upp flera viltkameror för att kunna identifiera flera smittade rävar och sedan medicinera dem från deras lyor. Denna metod användes 2013 då fjällrävspopulationen blev angripen av skabb.

– Vi vet vad som behöver göras och kommer att göra allt vi kan för att se till att rävarna överlever även den här gången. Varje fjällräv behövs!, säger Lars Liljemark, fältansvarig för Felles Fjellrev på länsstyrelsen i Jämtlands län i pressmeddelandet.

Läs om hur Länsstyrelsen bekämpade rävskabben 2013: