Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rawald hoppar av landslaget – väljer skidgymnasiet i stället

Skidförbun­det ville ha Ola Rawald­ som sprinttränare men parterna kom inte överens.
– Det finns ingen konflikt mellan mig och förbundet, vi hade bara lite olika idéer, säger han.

Nu blir i stället teknikexperten tränare på nystartade Vintersportgymnasiet i Östersund.

Skidförbundet ville ha tillbaka Ola Rawald som sprinttränare med sikte på OS i Vancouver kommande säsong.

Men Rawald har tackat nej – han och förbundet kunde inte komma överens.

– Vi hade lite olika idéer om hur man skulle bygga upp det här arbetet.

– Men det handlar inte om någon konflikt. Förbundet jobbar intensivt för att hitta en lösning och där har jag hjälpt till med lite idéer, det finns ju många bra skidtränare, säger Rawald.

– Samtidigt fick jag ett annat erbjudande som skulle ge mig en väldigt bra hemmasituation.

– Ja det var det, man vet ju hur det blir när man tränar ett skidlandslag, man är ute och reser väldigt mycket, säger Rawald.

Det erbjudande han i stället valde att nappa på var det som tränare på nystartade vintersportgymnasiet i Östersund.

– Det ska bli väldigt spännande att få jobba tillsammans med Pär Svärdfelt och Jyrki Ponsiluoma som är de andra skidtränarna på skolan.

– Jag tycker det finns en möjlighet att skapa något riktigt bra här. Det finns flera bra skidgymnasier runt omkring i regionen men jag tycker inte man ska se oss som konkurrenter ... i stället tycker jag att vår roll är att försöka skapa något som inte redan finns i dag. Något annorlunda.

sin 80-procentstjänst i mitten av sommaren. Vid sidan av det jobbet ska han hålla kvar en del av en tjänst som expert inom SOK, där han har rollen att teknikutveckla landslagsåkarna inom längd och skidskytte inför vinter-OS i Vancouver.

– Vi får se. Det beror lite på hur min tjänst hos SOK kommer att se ut ... vi håller på och diskuterar det där, säger Rawald.

på Jämtlands Gymnasium startade hösten 2008 och har under det första läsåret 17 elever fördelat på grenarna alpint, längd och skidskytte. Till hösten 2009 är det mer än dubbelt så många sökande som antalet platser. Skolans rektor är förstås väldigt nöjd med att knyta till sig Ola Rawald:

– Att kunna anställa Ola Ravald som tränare är ett stort steg för oss. Han tillhör de absolut främsta i landet, säger Eva Bromée.