Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Razzia mot åtta byggföretag

Konkurrensverket har gjort en razzia mot åtta byggföretag i Östersund. Företagen misstänks för kartellbildning i samband med upphandlingar i Östersunds kommun.

– Vi har indikationer på att det förekommit någon form av lagöverträdelser i samband med upphandlingar, säger Jimmy Dominius, vid Konkurrensverket.
Det är byggföretagen Peab, Skanska, NCC, Treeab Bygg, Trångsviken Bygg, KM Bygg, Attacus Invest och PLB som misstänks ha ingått i kartellbildningen. Konkurrensverket har fått ett domstolsbeslut om att göra ett tillslag mot företagen i Östersund. I tisdags genomfördes aktionen.
– Vi har gjort besök på företagen för att säkra bevis, säger Jimmy Dominius.
En av orsakerna till tillslaget är bland annat att en före detta medarbetare på ett av byggföretagen har berättat om tidigare kartellbildningar. Konkurrensverket har därefter analyserat 14 slutna upphandlingar i Östersunds kommun mellan åren 2007 och 2010.
– Vi har fått flera indikationer på att det finns någon form av otillåtet samarbete, säger Dominius.
Ett mönster som Konkurrensverket sett är att de förlorande anbuden påfallande ofta ligger hela eller halva procentenheter under de vinnande buden. Det tyder på att de förlorande företagen lämnat så kallade artighetsbud. Den före detta medarbetaren berättar för Konkurrensverket hur det gick till när han arbetade i branschen. Genom diverse branschkontakter planerade företagen anbudssamarbetet långt i förväg. De träffades diskret en gång i månaden i olika externa lokaler. När det var dags för upphandlingarna utsågs ett av företagen att göra en kontroll-kalkyl för att se till så att det vinnande anbudet var rimligt. Företagen som skulle förlora fick ofta en summa som baserade sig på procentsatser för att de skulle slippa göra egna kalkyler på anbuden. Konkurrensverket har funnit tecken på att det fortfarande går till på liknande sätt och under tisdagen var ett 70-tal personer med under razzian.
– Vi besöker och pratar med företagsledningen på företagen. Vi tittar på dokument, handlingar, kontrakt och hårddiskar. Vi har tagit hand om kopior, säger Jimmy Dominius.
Nu startar en omfattande utredning kring materialet som hämtats in.
– Det kan även bli tal om skriftväxling med företagen där vi begär ut ytterligare handlingar, säger han.
Om kartellen visar sig stämma kan det bli tal om stora bötesbelopp för de inblandade företagen. Maximalt kan bötesbeloppen bli tio procent av föregående års omsättning.
– Teoretiskt sett kan det bli väldigt höga belopp, säger Dominius.