Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reaxcer är i kris men ägarna växer

Affärsmässiga felsatsningar, en avskedad vd per år och en ägarkår som i allt högre utsträckning väljer att undanhålla företaget sina inkomster. Miljardåkeriet Reaxcer läcker pengar åt alla håll, men för ägarna är det goda tider.

Annons

På måndag håller Reaxcer sin årliga bolagsstämma i Östersund. En tillställning som har haft sin beskärda del av dramatik genom åren och nu kan bli mer laddad än någonsin.

Inför årets stämma har ordföranden för valberedningen avgått på grund av oenigheter om vilka personer som ska väljas in till styrelsen. Efter det har rivaliserande styrelseförslag dykt upp inom ägarkåren och kommer att ställas mot varandra på måndag.

Till det kommer frågorna om den allt mer ansträngda ekonomin och raden av storaffärer som styrelsen har gjort med egna ledamöter, som ÖP skrev om i går.

Reaxcer har bara gått med vinst ett fåtal av de nio år koncernen funnits och omsätter allt mindre värden för varje år som går. De senaste åren har den bara gjort mångmiljonförluster.

Svinnet består av dyra affärer, höga lånekostnader, misslyckade satsningar att stärka sin position på marknaden och avgångsvederlag till de åtta vd:ar som styrelsen sparkat de nio senaste åren. Var och ett av dessa till en kostnad av cirka 2 miljoner kronor.

Men samtidigt som Reaxcer dras med sina växande ekonomiska problem och enligt flera bedömare närmar sig bristningsgränsen för vad bolaget tål, så visar en granskning som Östersunds-Posten har gjort att de företag som äger bolaget, tvärt om, växer.

För en bolagsform där delägarna förbinder sig att registrera alla sina inkomster i koncernens namn, borde båda parters ekonomier vara sammanflätade i både upp- och nedgång. Men så är inte fallet med Reaxcer.

Av koncernens cirka 235 ägare är tre femtedelar aktiebolag med offentlig redovisning. Lägger man ihop deras omsättning de senaste tre åren kan man se att summan av bolagens omsättning var mer än en halv miljard högre än Reaxcers redan år 2010. Två år senare hade den ökat till 780 miljoner högre, vilket visar att de summor som ägarna tjänar men undanhåller bolaget snart kan vara lika stor som den del de redovisar.

Detta rör sig inte om exakta siffror eftersom det finns flera företag inom koncernen som har sidoverksamheter som Reaxcer inte ska vara del av, så talen är ungefärliga men trenden ändå tydlig.

Östersunds-Posten har varit i kontakt med flera delägare som helt enkelt har slutat att betala in provision till Reaxcer för jobben de gör och i praktiken börjat konkurrera med sin egen koncern.

Enligt en medarbetare med daglig insyn i bolagets organisation beror denna trend på en kombination av missnöje med hur företaget drivs och av ren självbevarelsedrift.

– För många av de mindre delägarna är de 5-9 procent de ska betala i provision mer än åkeriets hela vinst och när de upplever att pengarna de betalar in bara försvinner är det naturligt att de drar sig för att betala in den, säger han.