Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reaxcers styrelseledamöter hoppar av

Förra veckan avslöjade ÖP att två av Reaxcers styrelseledamöter tjänat mångmiljonbelopp på styrelsens egna beslut. I måndags valde båda att ställa sina platser till förfogande.

Under en tid då åkerijätten Reaxcers ekonomi började bli riktigt ansträngd genomförde bolagets styrelse en rad storaffärer med två av sina egna ledamöter, till ett sammanlagt värde av cirka 25 miljoner kronor.

När koncernens delägare samlades på den årliga bolagsstämman i måndags hade de berörda ledamöterna, båda veteraner inom bolagsstyrelsen, valt att ställa sina platser till förfogande.

Enligt Reaxcers omvalde ordförande, Bo Ottosson, har avhoppen ingen koppling till ÖP:s avslöjande.

– Det här är en ren tillfällighet. De som lämnade styrelsen nu är kompetenta killar och det har inget att göra med det, säger han.

I samband med avhoppen passade aktieägarna även på att stuva om maktfördelningen i styrelserummet.

Båda de avgående delägarna ersattes av externa ledamöter utan egna ekonomiska intressen i de beslut som styrelsen tar. Det beslutades även att koncernens nytillträdda vd, Catharina Törngren, ska ta plats i styrelserummet.

– Det är bra att använda sig av externa krafter i en styrelse eftersom de ser företaget ur ett annat perspektiv, säger hon om förändringen.

En av de externa ledamöter som valdes in är affärsmannen Franz Bergstrand, som bland annat har en historia som vd för Jämtlamell.

Den andre är Östersundshems vd och ÖFK:s ordförande, Daniel Kindberg.

Nästa vecka: Reaxcers ledning har granskat uppgifterna i ÖP:s avslöjande och kommenterar dem.