Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rebecka, 13, inbjuden att tävla mot världens bästa

Som nybörjare och 12 år gammal fick hon smyga in sig i juniorklassen trots att hon egentligen var för ung.
Nu, ett år senare, utmanar hon redan landets bästa seniorer.
– Armbrytning är jättekul, säger Gällötjejen Rebecka Jonasson.

För ett år sedan visste inte Rebecka Jonasson mer om armbrytning än någon annan 12-åring i länet.

– Det började med att min skola fick träffa Heidi Andersson i samband med skidskytte-VM förra våren. Det var första gången jag testade att bryta arm på ett riktigt bord, berättar Rebecka.

Sedan dess har det gått fort.

Mycket tack vare engagerade slöjdläraren Bengt Selberg såg Gällö skola till att få ett brytarbord skänkt av armbrytarprofilen och sexfaldiga världsmästaren Heidi Andersson. Selberg har sedan dess hållit i träningar ett par gånger i veckan för de mest intresserade.

Två av dessa, Rebecka och Pontus Arvidsson, blev så bitna att de beslutade sig för att testa sina färdigheter på tävling.

tävlingen blev Åmselebrytet i början av sommaren och det blev seger för båda två.

Rebeckas guld var något mer överraskande: hon lyckades nämligen ”mygla” sig in i en tuffare klass.

– Som 12-åring var jag för ung för att ställa upp i juniorklassen, men det var Heidi som bestämde och såg till att jag fick tävla med dem i alla.

Orsaken: Det hade helt enkelt inte varit någon match för Rebecka att spöa sina jämnåriga.

Och i den stilen har det fortsatt för Rebecka – i höstas ställde hon för första gången upp i novice-klassen bland seniorer. Det var vid den stora tävlingen blockbrytet i Gävle.

medalj i SM får tävla i novice, så det kan vara ganska bra tjejer, intygar Rebecka.

Visst, men det stoppade inte Rebecka – hon vann i kamp med 14 andra brytare.

Rebeckas senaste tävling var i Arjeplog den sista helgen i januari och då sopade hon bland annat banan med tjejerna på armbrytargymnasiet i Storuman – en lämplig uppvärmning inför det som komma skall.

Till helgen väntar nya tag med novice-seniorena i jätte- tävlingen Golden Arms i Eskilstuna och helgen därpå hamnar Rebecka rejält i smeten:

– Jag har blivit inbjuden av Heidi att vara med på en stor gala med världens bästa kvinnliga armbrytare. Galan går på Liseberg i Göteborg och det kostar inträde att se tävlingen, och både Eurosport och Viasat ska sända på teve, berättar Rebecka.

– Ja, en ryska som är med har aldrig förlorat, henne kan jag få möta, säger Rebecka obekymrat.

Och vad ska hon vara bekymrad över, hon har minst tio år på sig att träna innan någon kan kräva att hon ska vara med och fightas med de här tjejerna.

Men ingen lär bli förvånad om det går betydligt fortare än så.