Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Recension: Kören Decibel öste ur Beatles låtskatt på Storsjöteatern

Inför en nästan fullsatt Storsjöteater i Östersund intog på söndagskvällen den 34 personer starka Östersundskören Decibel scenen under ledning av sin grundare, tillika kvällens arrangör och dirigent, Roger Rådström. Den här gången valde kören att tolka ett antal Beatlesklassiker.

Annons

Beatles är ett tacksamt tema för en kör. Deras låtskatt ären riklig källa att ösa ur. Men det krävs bra arrangemang och en bra kör föratt det ska bli något. Decibel har i Roger Rådström en dokumenterat duktig arrangör, och han har en kör som är lyhörd under hans ledarskap. Då blir det riktigt bra.

Kvällen är uppdelad i två ganska korta set med en liten bensträckare i mitten. Första halvan är lite lugnare och mer eftertänksam, andra halvan svänger det mer.

Kören består av cirka två tredjedelar kvinnor, i kväll klädda i pastellfärgade 60-talsklänningar, herrarna är klädda i svart och vitt. Det är en fin balans mellan stämmorna i kören även om basarna ibland inte når ut helt och hållet.

Konserten börjar med ”A Day In The Life” i ett härligt arr. Sen kommer ett antal kända Beatleslåtar på ett snöre, men också några mindre kända, till exempel ”For No One” från LP:n ”Revolver” och en mycket tidig ”Till There Was You”.

Herrarna övertar scenen själva med ”Girl” och damerna svarar senare med att göra en mycket finstämd version av ”If I Fell”.

Arrangemangen, som alla är gjorda av Roger Rådström, är ibland lite busiga och drar här och där iväg åt nya håll. Ett eget tema som egentligen inte tillhör originalet kan plötsligt dyka upp. De ögonblicken är spännande och både kör och publik njuter. All musik är självklart a cappella, utom i ”Lady Madonna” när man busar till det och spelar kazoo i några sekunder.

En röst i högtalarna pratar lite om Beatles mellan låtarna, men där får jag inget sammanhang eller tema, det blir bara lite lösryckta händelser eller minnen. Desto trevligare är det att höra Roger berätta lite om hur kören startade 1998. Det gick bra för den nybildade kören och i en körtävling blev Decibel Sverigetvåa med beatleslåten ”Come Together”. Vi får självklart höra den och jag tycker att det är kvällens bästa låt i ett makalöst arrangemang.