Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Recension: Ljudligt 100-årsfirande

Hallströms verkstäder firade under lördagen 100 års jubileum med öppet hus i alla sina industrilokaler i Nälden.

Som en del i dagens firande hade man gett folkmusikern Petter Berndalen i uppdrag att skapa ett stycke musik för de produkter som firman gör. Varje vecka omformar Hallströms cirka 200 ton stål till framförallt produkter för ventilationsanläggningar. Det ger många spännande möjligheter till ljud, tonhöjder och klanger av diverse rör och konstruktioner.

Uruppförandet av musiken genomfördes under den officiella invigningen av dagen och fyra av Hallströms arbetare bildade tillsammans med Petter Berndalen Hallströms plåtkvintett som bjöd på det nya verket. Stycket var improvisatoriskt till sin karaktär och bjöd på många olika nyanser. Visst hade man kunna göra stycket något längre och visst hade man kunnat använda ännu fler komponenter ur produktionen och helt rytmiskt blev inte framförandet heller.

Men hatten av för att man i ett sammanhang som detta låter en kulturform ta plats och skapa något nytt och oväntat. Nästa gång finns det ju redan fyra nya slagverkare i Nälden att jobba vidare tillsammans med.

Betyg 3

-------------

Se också: Ny låt på plåt