Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Recension: Varken spännande eller rolig


American burger

Genre: Skräckkomedi
Regi: Bonita Drake och Johan Bromander
Världspremiär: Bio Regina, Östersund, fredag 3 september.
Betyg: 2 av 5

Jag går i väntans tider.

För mig innebär den här hösten återkomsten av Kevin Smith, den amerikanske regissören som mest gjort snackiga komedier under stram budget. Han pensionerade sig själv för ett par år sedan men återupptog filmskapandet i och med sin idé till filmen "Tusk" – en skruvad skräckkomedi med inslag av helt vriden plastikkirurgi.

På samma sätt som jag ser fram mot den återkomsten, har jag sett fram emot denna långfilmsdebut som spelades in i och kring Östersund för drygt två år sedan. "American Burger" är även den en helt sjuk skräckkomedi, gjord med begränsad finansiering. Handling: En amerikansk skolklass på resa i Östeuropa hamnar i klorna på ett dödsbringande snabbmatskonglomerat, som för tankarna till historien om den kannibaliske barberaren Sweeny Todd.

"American burger" börjar med det som jag tycker borde vara det självklara slutet – de oerhört snygga animerade eftertexterna, som är en slags snabbsummering av filmens handling. Sekvensen sänker omedelbart tempot, såväl som avslöjar filmens hela upplägg.

Ett generellt problem med filmen är just att energin saknas – främst i dialogen som helt och hållet är på engelska.

Dels hade nog manuset mått bra av en extra slipning och dels tror jag framför allt att ett stramare regi-arbete gentemot skådespelarna hade kunnat styra bort från detta problem.

Ibland glänser det dock till rejält. En som lyckas tränga igenom är skådespelaren Liam Macdonald, som i sin roll "Fat nerd" med både tajming och dynamiskt spel gör flera scener både intressanta och väldigt roliga.

Även strömsundstjejen Madeleine Borg genomför några av filmens bästa partier med den äran.

Fredrik Hiller är filmens stora affischnamn. Hans karaktär hade kunnat presenteras lite mer ingående, så att hans motivation hade varit tydligare. Nu leds man att dra för stora slutsatser utifrån nästan ingenting. Därför blir hans tid på duken ibland en smula oförståelig. Synd, för jag tror man hade kunnat utnyttja honom och hans närvaro mycket bättre.

Östersundaren Lena Bengtsson gör med en lite skev accent filmens lärare. Man kan säga att hon fått en roll som fyller samma dramaturgiska funktion som Han Solo i första Star Wars-filmen – snyggt.

Filmens verkliga höjdpunkter är dock jaktsekvenserna i skogen, där allt får fart och komisk nerv.

Men det räcker inte riktigt ända fram, "American burger" blir egentligen varken riktigt spännande eller rolig. Kanske har filmskaparna gjort det onödigt svårt för sig genom att dels förlägga hela filmens handling till att ske i bländande dagsljus. Dessutom har man musiksatt lite för mycket – ibland hade nog skogens tystnad funkat allra bäst.

Min slutsats är att jag förstår skämtet, men jag tycker helt enkelt att det inte är speciellt roligt. Kanske mest på grund av hur det berättades.

Jag går fortsatt i väntans tider på en film som lyckas kombinera det groteska med skräck och komedi.