Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redaktionen har sorg – Sportens Hans Andersson har gått bort

ÖP- och LT-sportens mångårige medarbetare Hans Andersson har gått bort efter en kort tids sjukdom.
Sportens nyhetschef Andreas Olsen minns en uppskattad, varm och driven medarbetare.

Vi formas ständigt av människor i vår närhet.

Jag har nu förlorat en av personerna som format mig allra mest. Tomrummet Hans Andersson lämnar efter sig på vår redaktion är omöjligt att fylla.

Jag gjorde mina första uppdrag för ÖP-sporten 2002, för snart 20 år sedan.

När jag påpekat att jag hunnit vara med ett bra tag har min bordsgranne, Hasse, nämnt att han började på LT-sporten samma år som jag föddes.

Det går att läsa detta som att det handlade om mothugg som innehåller spår av spydighet, men så var aldrig fallet med Hans Andersson.

En varmare, kunnigare och mer driven medarbetare går inte att hitta.

Hasse har varit den fasta punkten som jag jobbat nära under alla mina år inom den föränderliga tidningsvärlden.

Han har kombinerat den gamla skolans nyhetsjakt och breddbevakning med att utvecklas i den nya, digitala världen.

Bowlingnotiser och ponnytrav togs alltid på lika stort allvar som mästerskap och avgörande matcher.

Han gjorde allt från starka personporträtt till vassa nyheter och livesändningar där han var felfri i roller som både programledare som kommentator.

Dessutom har han med stort tålamod lärt ut stora delar av sitt hantverk och kunnande till både mig och många andra som kommit in som unga reportrar inom tidningsvärlden.

Kontaktnätet som Hasse byggt upp under åren är enormt. Kunskaperna han själv bar på är lika imponerande.

Då syftar jag inte bara på de områden som han var mest profilerad inom, som basket och fotboll. Hasse hade en imponerande koll på det mesta när det kom till sport.

Som människokännare var han också högklassig. Han var alltid genuint intresserad av vad andra hade att säga, vilket märktes i hans sätt att rapportera och arbeta.

Jag vet att många som läser denna text har en personlig relation till Hans Andersson. Så gott som alla som varit aktiva inom idrotten i Jämtland de senaste 35 åren har haft med honom att göra och jag vet hur uppskattat hans arbete varit, inte minst inom basketsporten där han varit en av Sveriges största mediaprofiler.

Hans Andersson somnade in i fredags efter en kort tids sjukdom, 59 år ung.

Mina tankar går i första hand till hans familj, men jag vet också att han kommer att vara saknad av enormt många fler.

Jag kommer aldrig ta mig upp i samma liga som Hasse när det kommer till nyfikenhet, engagemang och driv. Men om jag och mina kollegor ställer in siktet på att nå till Hasses nivå är jag säker på att vi kommer att nå långt för att föra hans arv på redaktionen vidare ut till er läsare.