Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Redan som 9-åring smög jag upp och tjuvkikade på Sportnytt"

Möt Yvette Hermundstad.

Den förra Brunflobon som möter skidstjärnorna direkt efter målgång, som ställer frågan "Hur känns det" och som inte helt otippat tror på Björgen och Northug som VM-drottning och kung.

Har du tittat på Sportnytt, Sportspegeln eller sett några minuter av Vinterstudion kan du inte ha missat Yvette Hermundstad.

Yvette har arbetat med tv och sport i snart 20 år. Hon började på TV4, var en sväng på TV3, men har de senaste tio åren jobbat som programledare och reporter på SVT Sport.

Sport är ett av Yvettes stora intresse.

– Redan som 9-åring smög jag upp i trappan på Hästjägarvägen i Brunflo, då mamma och pappa trodde att jag sov, och tjuvkikade på Sportnytt. Ann-Britt Ryd (Pettersson) var programledare och jag tänkte "där ska jag också jobba". Det fina och fantastiska var att just Ann-Britt var redaktör för min allra första Sportnytt-sändning. Det var stort.

Yvette har bevakat flera mästerskap som VM och OS. Det här blir Yvettes tredje längdskid-VM på plats.

– 2011 i Norge och Holmenkollen var en magisk upplevelse. Stämningen runt banan i längdskidåkningens Mecka, de svenska med och motgångarna... ja allt var otroligt häftigt. Ser fram emot vad 2013 i Italien kan bjuda, säger Yvette Hermundstad.

– Jag har så många otroliga upplevelser från de OS, VM, världscuptävlingar och idrottsevenemang jag bevakat. London-OS i somras då jag ledde studiosändningarna med gäster var rolig.

Under VM i Val di Fiemme är det Yvette som möter skidåkarna i mixed-zone. Hennes uppdrag är att intervjua åkarna efter loppet.

– Det innebär mycket research, intervjuer och träffar med åkarna inför. Jag besöker både svenska och internationella presskonferenser. Sista helgen under VM krockar ju alltid med Vasaloppet så då kliver jag in i Vinterstudion som programledare när André (Pops) sticker till Vasaloppet.

Är det tufft med direktsändning?

– Först och främst är det otroligt häftigt att möta åkarna så snart efter målgång medan pulsen fortfarande är hög och adrenalinet likaså och besvikelsen eller glädjen är stor. Mitt uppdrag är att ställa de frågor tittarna i hemma i tv-soffan vill ha svar på. Det är en utmaning såklart, men en rolig sådan.

Har du gjort bort dig någon gång?

– Jag tänker inte alls så. Åkarna och deras svar är det viktiga när jag gör intervjuer. Om jag säger fel så får jag göra om och göra rätt.

Hur förbereder du dig, kommer frågorna spontant?

– Jag förbereder mig alltid med att ständigt ha full koll på respektive åkares resultat och händelser inför mästerskapet. Under VM har jag ständig kontakt med ledare och åkare. Historik pluggar jag såklart. Frågorna faller sig naturligt, jag är nyfiken på vad åkaren upplever.

Hur snabbt efter målgång kommer skidåkarna till dig?

– Direkt. Efter att överdagskläderna åkt på och de druckit lite.

Vilken skidåkare är lättast och svårast att intervjua?

– Oj, varje åkare är en spännande utmaning oavsett pratsamhet eller tystlåtenhet. Gillar olikheterna.

Vad säger du om den klassiska sportfrågan "Hur känns det", är den överflödig?

– Ibland är åkaren i en känsla och då är den frågan på sin plats. Men personen kan höra, se eller uppleva annat med sina sinnen och då är den frågan inte aktuell. Det gäller att stämma av vad åkaren upplever just där och då för att ställa rätt fråga.

Vem blir VM-kung och VM-drottning?

– Petter Northug och Marit Björgen.

Hur går det för Sverige, hur många medaljer?

– Jag är väldans positiv. Alltid. Jag tror på sex medaljer till Sverige.

Vilken idrott är din favorit?

– Jag gillar att bevaka skidåkning. Annars är jag all-gillare, sport är som lördagsgodis för mig. Massor av gott. Själv åkte jag skidor i Brunflo IF och njuter nu när även Stockholm belönats med vitt guld av Kung Bore. Hela familjen hänger gärna ute i spåren.

Hur ofta är du hem till Jämtland?

– Jag åker hem så ofta tillfälle ges. Jämtland är alltid hem. Senast förra helgen var jag hemma och firade min älskade farfars 89-årsdag.

Har du något favoritställe?

– Jämtland som helhet är min favorit. Bydalsfjällen där jag lärde mig åka skidor, Näldsjön där jag tillbringar mycket tid eller Åre där jag bott under flera år, pluggat och jobbat. Och så Brunflo såklart, det är alltid hemma.