Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redan stora underskott i Åres budget

Ett magert år väntar Åre kommun. Två nämnder visar redan underskott. Nu måste alla verksamheter vara beredda på att dra åt svångremmen.

När tertialrapporten, som visar hur kommunen klarat årets första fyra månader, presenterades för kommunstyrelsen framgick det att det blir ett tufft år. Prognosen visar att man inte klarar budgeten, det fattas 4,5 miljoner kronor. Om beräkningarna stämmer hamnar resultatet på ynka 600 000 kronor plus.

Enligt kommunledningskontorets tjänsteskrivelse klarar inte kommunallagens krav på en ekonomi i balans om man inte tar pengar ur sina reserver. Pengar från goda år har lagts i en reservpott som kan användas för att förbättra resultatet under sämre år.

Socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden har det svårast att klara sig med de tilldelade pengarna man fått i år. Prognosen för hela året hamnar för socialnämnden på 5,2 miljoner kronor minus. Barn- och utbildningsnämnden, BUN, har redan överskrivit sin budget med nästan fyra miljoner kronor. Vid årets slut räknar nämnden med att ha 6,2 miljoner kronor minus. Den summan motsvarar 24 tjänster i skolor och förskolor. Nämnden har redan tagit beslut om neddragningar i verksamheten. Men nämnden tror inte att det är möjligt att göra ännu fler besparingar utan att äventyra på kvalitén i skolan och arbetsmiljön.

Kommunstyrelsen kom överens om att alla nämnder måste hjälpas åt för att komma i ekonomisk. Nämnder med underskott ska i augusti redovisa vilka åtgärder som krävs för att kapa kostnaderna. Men även kommunstyrelsen och andra nämnder som har bättre ekonomi ska hjälpa till för att kommunen ska klara budgeten.