Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reflektera över ditt umgänge med alkohol

Alkohol är ett fantastiskt gift. En förklädnadens mästare, sinnrikt undangömt i karaktärsfulla drycker av olika slag. Ett gift som i välbalanserade mängder kan lyfta en måltid och fungera som socialt smörjmedel, men som också bär på risker om det brukas i för stora mängder. Alkohol som en kul kompis du inte kan lita på – alltid på jakt efter svek.

I Jämtlands län jobbar vi genom initiativet Mobilisering mot droger kraftfullt och konsekvent för att minska bruket av alkohol, droger och de negativa effekterna som följer i dess kölvatten. I år har vi bland annat satt särskilt fokus på problemen med langning och fyllekörning. Nu vill vi rikta en uppmaning till dig som dricker alkohol regelbundet: Ta fem minuter och läs nedanstående.

Ett välbalanserat intag av alkohol har ingen egentlig baksida. Problemen uppstår först när vi dricker för mycket. Att redan enstaka fyllor kan få konsekvenser vet du redan. Då kan det handla om en rejäl bakfylla eller relationsproblem. Men det kan också ta sig uttryck i form av våld, sexuella övergrepp, rattfyllor och alkoholförgiftning.

Det finns också problem som på många sätt är mer djupgående än de enstaka fylleslagens: För många människor dricker för mycket alkohol, totalt sett. Det handlar i de flesta fall inte om ett missbruk så som vi är vana att se det, utan om ett riskbruk. Om en alkoholkonsumtion som sannolikt börjar lämna spår i form brustna relationer, några oönskade extra kilon och grumliga beslut om den egna förmågan.

Begreppet riskbruk illustrerar ett tillstånd som – om det inte bryts – riskerar att leda till ett missbruk och svåra medicinska skador men där problemen ännu inte är allvarliga.

Hur mycket du som individ kan dricka innan du bedriver ett så kallat riskbruk, varierar såklart. Men det finns riktlinjer. I starköl räknat har du som kvinna ett riskbruk om du konsumerar fyra till åtta burkar starköl per vecka och som man mellan sex och tio burkar.

Inom Mobilisering mot droger har vi inte som mål att du ska säga 100 procent nej till alkohol. Men vi vill att du reflekterar över ditt drickande, att du är uppriktig mot dig själv. Vi vill att du som efter att ha läst detta har en gnagande känsla av att du kanske dricker för mycket går in på mobilisering.nu/alkoholtest och testar dina alkoholvanor.

Vilket vuxet föredöme vill du vara inför dina barn och andra barn? Vilket ansvar tar du för dina relationer med nära och kära? Det finns bara en person som kan svara på dessa funderingar – du.

Ledningsgruppen för Mobilisering mot droger:
Stephen Jerand, Polismyndigheten i Jämtlands län
Maria Söderberg, Regionförbundet Jämtlands län
Anna-Caren Sätherberg, Regionförbundet Jämtlands län
Robert Uitto, Jämtlands läns landsting

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel