Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen avvaktar med besked

Krismötet mellan regeringen och Alliansen är nu avslutat. Alliansen står fast vid att rösta på sin budget under onsdagens omröstning. "Det finns ingen på andra sidan om bordet" säger Stefan Löfven.

Regeringen avvaktar till efter budgetdebatten i riksdagen i morgon innan man lämnar besked om hur man ska gå vidare, uppger Stefan Löfven.

– Vi har fört samtal med Allianspartierna om att undvika att ge Sverigedemokraterna inflytande. Vi kunde inte se någon framgångsmöjlighet i de diskussionerna, säger Stefan Lövfen.

– Vi kan också se att de borgerliga inte har någon plan för detta. Nu får vi se vad morgondagens diskussion i kammaren kan ge.

Han menar att det finns flera alternativ för regeringen att ta till.

– Regeringen sitter med styråran. Vi kan försöka senare, utlysa ett nyval eller avgå, säger han. De medlen finns för oss att använda.

Vilket av alternativen är troligast?

– Vi tar ett steg i taget. I morgon är det debatt och det ska fattas beslut av olika slag. Ett är återförvisning av budgeten, säger statsministern.

I sådana fall bollas förslaget vidare till finansutskottet.

Enligt Löfven var det väldigt kort om tid att finna en lösning.

– Vi har en situation nu där vi har ett främlingsfientligt parti som har fått ett avgörande inflytande om vi inte ser till att göra något annorlunda över blockgränserna, säger Stefan Löfven.

– Vi har en skyldighet att tänka över vilka alternativ vi har, och vilket vi ska välja.

Beskedet kommer efter krismötet där Alliansens ledare var eniga om att rösta på sin egen budget.

Centerpartiets Annie Lööf sade att de inte är redo att omförhandla eller splittra Alliansen.

– Det är bara Stefan Löfven som kan visa vägen framåt nu, säger hon.

Anna Kinberg Batra vidhåller också att Alliansen röstar på sin budget.

– Inget har förändrats, säger hon efter mötet.

Före mötet med Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Miljöpartiets språkrör talade Jan Björklund om att det är dags att rösta om budgeten och låta Löfven "riva av plåstret".

– Regeringen hade säkert hoppats på att vi inte skulle rösta på vårt förslag, men vi har ett ansvar mot våra väljare, säger han nu till TT.

Hägglund stämmer in i kören:

– Inget har förändrats i sak. Vår uppgift är inte att rädda Stefan Löfven, säger han.

Tidigare i dag meddelade SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson att partiet beslutat att rösta på Alliansens budgetförslag i onsdagens omröstning i riksdagen:

– Sverigedemokraterna kommer att agera för att försöka fälla varje regering som väljer att föra en politik som ger en ökad invandring och ge Miljöpartiet ett avgörande inflytande över svensk migrationspolitik, sade han.

Det innebär att regeringens budgetförslag kommer att falla. Det har inte hänt i modern tid att en hel budget röstats ned och måste ses som unikt.

– SD:s besked betyder inte enbart att de tänker rösta ner den här regeringen utan varje regering som inte dansar efter deras pipa, sade Stefan Löfven.

SD:s beslut utlöste en rad frågor om hur Löfven och hans rödgröna regering skulle agera i den uppkomna regeringskrisen. Löfven valde att skicka över bollen till de fyra borgerliga partierna, som nu givit statsministern kalla handen.