Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen borde aldrig ha tillsatt vargkommittén

Det blir allt mer uppenbart att den rödgröna regeringen inte klarar av att sköta rovdjurspolitiken på ett trovärdigt sätt.

I förra veckan fick miljöminister Åsa Romson (MP) kritik av konstitutionsutskottet för sina uttalanden om licensjakt på varg, och nu bojkottar fem viktiga organisationer regeringens nytillsatta vargkommitté. En kommitté som aldrig borde ha tillsatts.

Det är tydligt att det enda rimliga alternativet är den gällande, sammanhållna och hållbara rovdjurspolitiken som Alliansregeringen tog fram och som riksdagen röstade igenom i december 2013.

Den är baserad på gedigna utredningar och ger tydliga och klara förutsättningar för rovdjursförvaltningen, och en mer balanserad tillvaro för de människor som bor i rovdjurstäta områden i Sverige.

Regeringen väljer dock att kasta tillbaka människor i otrygghet och ovisshet när man än en gång vill utreda rovdjurspolitiken. När nuvarande system till slut börjar fungera är det inte läge att utreda på nytt.

Den rödgröna regeringen har genom tillsättande av en vargkommitté gjort ett tafatt försök att visa på att det finns behov av att se över dagens gällande rovdjurspolitik.

Vår uppfattning har från början varit att regeringen i stället borde prioritera andra saker framför att tillsätta en fjärde utredning om förvaltningen av vargstammen.

Vår uppfattning delas av flera tunga organisationer – Svenska jägareförbundet, Lantbrukarnas riksförbund, Föreningen Sveriges fäbodbrukare, Jägarnas riksförbund och Svenska samernas riksförbund.

Organisationerna vill helt enkelt inte vara med i regeringens vargkommitté. De menar att Sverige äntligen har tagit några steg mot en fungerande rovdjursförvaltning efter nära tio års arbete. Då känns det som fel håll att gå att riva upp det arbetet och börja om från början.

Rovdjurspolitiken har ett övergripande och långsiktigt mål om att varg, björn, järv, lodjur och kungsörn i Sverige ska uppnå och bibehålla gynnsam bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet.

Samtidigt ska tamdjurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomiska hänsyn tas. Människans känsla av trygghet måste tas på allvar.

Det finns en majoritet i Sveriges riksdag som är för att vår politik ska fortsätta peka ut riktningen på hur Sverige ska förvalta våra rovdjur. Vår uppfattning är att den majoriteten nu har fått ett ännu tydligare stöd.

Regeringen borde aldrig ha tillsatt vargkommittén. Enda syftet med att utreda frågan igen är att begrava en fråga där regeringen inte kommer överens.

Det här är redan en mycket välutredd fråga som har stötts och blötts under lång tid. Låt oss fortsätta tillämpa den politik som nu råder och som har skapat lite ordning och reda.

Kristina Yngwe (C)

vice ordförande miljö- och jordbruksutskottet

Ulf Berg (M), Lars Tysklind (FP) , Magnus Oscarsson (KD)

riksdagsledamöter miljö- och jordbruksutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel