Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen har försämrat för löntagarna

Det är ett år kvar till valet. Regeringen breder nu ut sig i medierna och utlovar ytterligare jobbskatte­avdrag i stället för att på allvar bekämpa den skyhöga arbetslösheten.

Annons

Då är det på sin plats att påminna om vad regeringen med Moderaterna i spetsen har ställt till med för oss vanliga löntagare sedan de tillträdde för sju år sedan. För det är minsann inte bara skatterna som sänkts:

• Försämrad semesterlagstiftning som lett till att en genomsnittlig industriarbetare kan förlora upp till 5 000 kronor årligen om han eller hon inte är skyddad av kollektivavtal. Långtidssjuka och arbetsskadade har förlorat upp till 25 betalda semesterdagar.

• Försämrad sjuk- och föräldraförsäkring. För en arbetare med en månadslön på 25 000 kronor handlar det om 600 kronor mindre vid en månads sjukskrivning eller vård av sjukt barn.

Dessutom har tidsgränser införts och sjuka utförsäkrats från systemet.

• Försämrad a-kassa. Avgiften har höjts och ersättningen minskats. Maximalt kan man få 680 kronor om dagen från a-kassan eller drygt 14 000 kronor i månaden. En medlem i IF Metall har fått betala 15 418 kronor extra i avgift. Skatteavdraget för fack- och a-kasseavgift är borttaget.

• Sämre arbetsmiljö och arbetsvillkor. Arbetsmiljöverkets resurser, och därmed antalet inspektörer, har minskats kraftigt.

• Arbetsgivarens ansvar för rehabilitering har luckrats upp. Jämställdhetsarbetet har blivit sämre då kravet på årliga lönekartläggningar har tagits bort. Det har blivit lättare för arbetsgivaren att beordra övertidsarbete.

Allt detta och mer därtill har regeringen försämrat för dig som löntagare.

Moderaterna står för samma löntagarfientliga politik som alltid.

Stefan Hultman, ordförande IF Metall Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel