Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen har misslyckats med jobben

Hans Wéssen kritiserar Socialdemokraternas jobbpolitik, utan att ha tagit reda på vad vi vill göra. Han menar att utbildning som en väg ut ur arbetslösheten är passé. Inget kan vara mer felaktigt!

Annons

Trots den höga arbetslösheten i landet, har tusentals arbetsgivare svårt att hitta kompetent arbetskraft. Så många som 80 000 jobb har inte kommit till, eftersom den borgerliga regeringens första åtgärd var att lägga ner i princip all vuxenutbildning.

Kraven på den svenska arbetsmarknaden har höjts på alla områden, medan regeringen har sänkt kraven på yrkesutbildning.

Sverige ska inte konkurrera med lågprisländer om massproduktion av varor. Vi ska konkurrera med kompetens, och det kräver höjd kunskapsnivå i landet. Högre utbildning och forskning leder till idéer om nya produkter, vilket det finns goda exempel på från Mittuniversitetet här i Östersund.

För att jobben ska komma till, krävs det aktiv näringspolitik, men också att vi sätter fart på bostadsbyggandet och investerar i våra vägar och järnvägar, för att bara ta ett par exempel.

Regeringen Reinfeldt lovade 2006 att avskaffa arbetslösheten. Sedan dess har den stigit till 8 procent. Regeringens skattesänkningar har inte minskat arbetslösheten.

Det krävs konkreta åtgärder för att skaffa nya jobb. Socialdemokraterna har sådana förslag och en tydlig målsättning om lägst arbetslöshet inom EU år 2020.

Marie Nordén (S)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel