Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen käbblar bort infrastrukturpengarna

Jag skiter högaktningsfullt i huruvida man bygger en förbifart i Stockholm eller ej. Det är en i allra högsta grad lokal fråga för stockholmarna. Trots det gör den Stockholmsfixerade medierapporteringen oss alla medvetna om det politiska käbbel förbifart Stockholm skapat.

Nej förbifarten upprör inte. Däremot är kostnaden för att finna en kompromiss i käbblandet mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna mycket upprörande.

Det ena partiet (gissa vilket?) vill inte bygga vägen, det andra partiet vill det. Såklart är det Miljöpartiet som obstruerar sig. Precis som i de flesta andra interna problem regeringen tvingas hantera. För att lösa ut konflikten har man enats om att pausa bygget av förbifart Stockholm under ett års tid. Prislappen? Landar på det facila priset en miljard kronor. Eller hela fyra miljoner kronor om dagen.

Projektets kostnader stannar inte av bara för att bygget pausas. Avtal är redan påskrivna. Upphandlingar utförda och jobbare som ska ha lön.

En miljard kronor är väldigt mycket infrastruktur om pengarna hade används rätt. I stället för att försena ett vägbygge under ett års tid hade pengarna kunnat användas klokare. I den regionala trafikinfrastrukturplanen för Jämtland, perioden 2014 - 2025 är drygt 500 miljoner kronor avsatta. Den bortkäbblade miljarden hade kunnat innebära mycket för utvecklingen av infrastruktur i norrlands inland.

För en miljard kronor hade staten kunnat gå in som medfinansiär för att bygga ut bredbandsfiber i 769 byar. Det hade också kunnat finansiera 33 kilometer motorväg på landsbygd eller 25 kilometer dubbelspårig järnväg. Miljarden hade också finansierat en helt ny cykelväg mellan Östersund och Stockholm. Behovet av en sådan cykelväg är naturligtvis obefintlig. Men det säger något om miljardens möjliggörande. Men nu får den finansiera ett års fikapaus i stället.

Det här är konsekvensen av ett oförberett regeringsalternativ. Om Socialdemokraterna och Miljöpartiet i god tid innan valet satt sig ned och förhandlat fram ett gemensamt program - då hade man inte heller drabbats av dessa snabba och kostsamma kompromisser.