Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen kommer inte lyckas bilda Stornorrland

Än är det för tidigt att köpa gravöl!

Det är lång tid kvar och mycket kan hända innan Region Jämtland Härjedalen är begraven och region Stornorrland är bildad.

Flera faktorer talar nämligen för att statens centraliseringsprojekt till sex regioner kommer misslyckas:

För det första har vi en väldigt svag regering där Miljöpartiet så sent som under onsdagen hotade att lämna. Det är alltså inte säkert att civilministern hinner genomföra reformen. Om regeringen spricker då blir han arbetslös.

För det andra är det osäkert om regeringen kommer finna stöd från en majoritet i riksdagen. Från de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna verkar intresset för en uppgörelse svagt. Till och med inom Socialdemokraterna finns kritiska röster.

För det tredje innebär regionsammanslagningen den största förändringen av svenska länsgränser på 400 år. Mot detta står den i stort sett landskapsknutna identiteten hos människor oavsett var i landet man är. Reformen kommer därför behöva prövas i allmänna val annars hotar en massiv kritik mot regeringen och reformens legitimitet hos väljarkåren kommer vara starkt ifrågasatt.

Problemet uppstår i stället ifall region- och länssammanslagningen genomförs och Jämtland Härjedalen står utanför. Då befinner vi oss i en rävsax, fångade i en befolkningsmässigt liten region som måste hävda sig mot ett fåtal mångdubbelt stora regioner. Det är ett sådant läge som regionens tjänstemän beskriver i sin konsekvensanalys. Det bästa alternativet för den som vill bevara Region Jämtland Härjedalen är därför, tyvärr att skrota regionreformen som helhet, vilket även skulle drabba fungerande regionbildningar söderut.

I grund och botten är det bättre att vara en region i stället för ett landsting eftersom regionbildning kommer med ökad egenmakt. Men regeringen har ställt till det för sig när man vill bilda så pass stora regioner utan folklig förankring, då skulle vi i Jämtland Härjedalen hamna i stryklass. Våra politiska partier, näringsliv och den intresserade allmänheten måste göra ett gemensamt krafttag för att stoppa reformen och allra minst se till så att dess legitimitet blir prövad i valet 2018.

Det är därför glädjande att Centerpartiet under onsdagskvällen fattat beslut om att avvisa indelningskommittens förslag. Om Socialdemokraterna ansluter sig till linjen då står sen Vänsterpartiet och Miljöpartiet ensamt kvar som två obetydliga partier förespråkandes Stornorrland.

Samtidigt som ett arbete utförs för att stoppa Stornorrland måste våra ansvariga politiker arbeta skelögt och utföra sin förbannade plikt och se till så att den här björnfällen vadderas så gott det går. Om reformen inte lyckas stoppas då måste fallet bli så mjukt som möjligt för norrlands inland. Det handlar om avtalade garantier som minskar risken för maktkoncentration till norrlandskusten.

Här vilar ett tungt ansvar på regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson (S) att resa sig upp ur den självpåtagna hopplösheten och agera som den ledare hon är vald till att vara.