Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen missade det i budgeten, nu hotas vattenkatastrofgruppen av nedläggning

Ett glas vatten ur kranen är en självklarhet i Sverige, men samtidigt är det vårt viktigaste livsmedel och sårbart. Patrik Oksanen konstaterar i en ledare att en nedläggning av vattenkriskompetensen vore djupt olycklig.

Utan vatten kan inte livsmedelsindustrier som slakterier, bryggerier och mejerier fungera. Utan vatten stannar verksamheten på sjukhus upp. Dessutom kommer hälften av Sveriges dricksvatten från ytvattentäkter, en källa som blir allt mer känslig för störningar genom klimatförändringarna.

Läs mer: Så kan försvaret finansieras

Oavsett hur viktigt det är med vatten så spelar det mindre roll när en verksamhet hamnar utanför statens stuprör i förvaltningspolitiken.

Nu larmar Livsmedelsverket om konsekvenserna i ett brev: Vattenkatastrofgruppen VAKA kan komma att läggas ned inom kort eftersom pengarna har uteblivit.

VAKA har runt 20-tal medlemmar, dricksvattenexperter såväl som kompetenser inom miljö, räddningstjänst och krisledning. När en kommun får vattenproblem larmas VAKA via SOS alarm. Gruppen kan komma att bistå på telefon eller åka ut och stödja på plats.

Det kan ske vid stora vattenläckor som i Östersund i våras eller mer allvarliga kriser som drabbade samma kommun i november 2010. Då slog tarmparasiten Cryptosporidium ut kommunala dricksvattnet med flera tusen fall av magsjuka. Östersundsborna fick koka vatten fram till 18 februari året därpå.

Läs mer: Är ni redo för om något mer än vattnet försvinner

Sammanlagt har VAKA funnits i över tio år med olika finansieringslösningar under årens lopp. Och problemen uppstår när gruppen inte finns i Livsmedelsverkets grunduppdrag Livsmedelsverket fick i början av året beskedet att Näringsdepartementet ”glömt” bort expertgruppen, men också att man skulle ”köra på så löser det sig”. I september kom så beskedet, det löste sig inte. Inga pengar 2016 eller 2017. Trots att Dricksvattenutredningen vill se att gruppen finns kvar under Livsmedelsverket.

Näringsdepartementschefen Mikael Damberg (S) har alltså ansett att det funnits roligare användningsområden för de ca 3,5 miljoner kronor det handlar om. För varje förlorat dygn av dricksvatten i en kommun blir det stora samhällsekonomiska kostnader, och i det perspektivet får man mycket effekt för liten peng med VAKA.

Men utan pengar fortsätter inte Livsmedelsverket. Kommer inte en lösning till stånd med andra parter än staten så läggs verksamheten ned inom kort.

Läs mer: Lärdomen av den stora branden är att ensam inte är stark

Det är i det ljuset Livsmedelsverkets nödbrev ska ses, ett nödrop till SKL och Svenskt Vatten om att lösa finansieringen när staten inte tar ansvaret.

Att låta krishanteringsresursen VAKA gå i graven samtidigt som när Sverige återupptar Totalförsvarsplaneringen vore rent ut sagt dålig tajming.

På det här panikartade sättet försöka att vältra över ansvaret på andra aktörer är fel förvaltningspolitik och fel budskap i fel tid.

Tillägg: Efter att ledaren publicerats på nätet har landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) lovat att VAKA inte ska läggas ned och finansieringen ska ordnas. I ett pressmeddelande på regeringens hemsida slår ministern fast:

- VAKA fyller en väldigt viktig funktion för svensk krisberedskap och ska så fortsätta att göra.

Intresserad av kriser och prepping? Missa inte tidigare avsnitt av Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar