Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen missar målet

IT-minister Anna-Karin Hatt (C) svarar på vår kritik om regeringens bristande åtgärder för att förbättra mobiltäckningen i glesbygden. Hon blandar tydligt ihop mobiltelefoni och bredband, vilket inte är första gången.

Regeringen har faktiskt bara klarat av att identifiera ett problem: Problemet med de överdrivna täckningskartorna. IT-ministern inser inte att bättre information inte med automatik leder till bättre mobiltelefonitäckning i glesbygden.

Regeringens åtgärdsprogram missar målet. De framstår mer som ett pr-utspel för att ge sken av förbättringar. Men vad vi pratar om och försöker uppmärksamma ministern och regeringen på är att det finns stora områden som det inte går att ringa från. Det är vad den här debatten handlar om.

Faktum kvarstår: Anna-Karin Hatt och regeringen ger sitt stöd till telebolaget Net1 att stänga av mobiltelefonin i mycket stora områden i glesbygden. Det strider med gällande regler.

När nya tillstånd har delats ut så har det skett utan nya krav på täckning för mobiltelefoni. Detta är mycket allvarliga misstag som drabbar glesbygden!

IT-ministern och Centerpartiet visar tydligt hur man övergivit glesbygden genom att telebolagen får stänga av mobiltelefonin i stora områden. Telebolagen får fritt bestämma var de ska ha täckning för mobiltelefoni. De pratar om konkurrens mellan telebolag i områden där ingen kan ringa med mobiltelefoner.

Detta är inte okej. Vi socialdemokrater kommer att se till att mobiltelefonin fungerar i hela landet så som den gjorde tidigare när vi vinner valet.

Sven-Erik Bucht (S) riksdagsledamot och talesperson i regionalpolitiska frågor

Anna-Caren Sätherberg, (S) ordförande för Socialdemokraterna i Jämtlands län och talesperson i regionalpolitiska frågor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel