Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen misslyckas med rovdjurspolitiken

Sverige måste på riktigt hitta en väg för rovdjurspolitiken som bär framåt. Det behövs mer av bred samverkan och respekt för både människa och rovdjur.

Annons

De senaste åren har jakt på varg, som är det rovdjur som orsakar störst problem och konflikter, stoppats på grund av oenighet och oklarheter.

Vi menar att Sverige måste återfå och ta förtroendet att hantera landets rovdjurspolitik. Vargstammen som redan nu är på över 400 djur kommer att fortsätta att växa utan att vi kan se till att de områden där rovdjurstrycket är för stort kan få lättnader med en förvaltande jakt.

Vi socialdemokrater menar att det är dags att bygga för en framtid där beslut kan fattas och göra skillnaden på riktigt. Politiken måste kunna ligga fast under lång tid.

Regeringen ville inte ha en sådan bred överenskommelse. Vi har en annan modell för rovdjurspolitiken men vi var ändå beredda att fullt ut acceptera regeringens modell för att hitta en bred överenskommelse till gagn för människor och rovdjur.

Först fem i tolv blev vi inbjudna till samtal. I förhandlingarnas slutstund valde regeringen att stå fast vid propositionens förslag, avbryta förhandlingen och avvisa en bred överenskommelse. Det trots att vi i grunden är överens om mycket.

Den nya adaptiva förvaltningen, ett större regionalt ansvar och att det är i de områden med störst samlat rovdjurstryck som minskning av stammarna ska göras först. Till detta var vi beredda att fullt ut acceptera regeringens modell

Vi hade föredragit vår modell. Att ansvariga myndigheter utifrån ett politiskt övergripande mål fastställer gynnsam bevarandestatus. Att Naturvårdsverket men även Jordbruksverket ska delta i arbetet och att en permanent rovdjurskommitté ska bistå med synpunkter.

Vi vill se ett förändrat övergripande mål för rovdjuren där även hänsyn ska tas till tamdjurshållning och socioekonomiska konsekvenser.

För oss är politik inget spel. Vi gav aldrig upp men blev aldrig riktigt uppbjudna. Vi vill tillskillnad från regeringen ha förslag som gör skillnad och som leder till verklig effekt på kort och lång sikt.

Vi måste följa EU:s art- och habitatdirektiv och de riktlinjer som finns.

Först då kan vi begränsa rovdjursstammarna i de områden där stora konflikter mellan människa och varg finns. Först då kan vi få beslut om förvaltning som ger effekt i verkligheten.

Priset för regeringens misslyckade kommer landsbygden att få betala.

Matilda Ernkrans (S)

Helen Pettersson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel