Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen motverkar lokalt företagande

Annons

Regeringen har beslutat att gå vidare med förslaget att slopa momsgrupper i den finansiella sektorn. Detta sker trots att 26 av 29 remissinstanser riktat allvarlig kritik mot förslaget.

För Länsförsäkringar Jämtland och Företagarna i Jämtland/Härjedalen är beskedet en stor besvikelse.

Förslaget att slopa momsgrupper aviserades under våren och presenterades i regeringens ekonomiska vårproposition. Regeringens beslut 2 juni om lagrådsremiss är nästa steg i lagstiftningsprocessen. Det slutliga förslaget ska vara en del av alliansens budgetförslag i höst och träda i kraft 1 januari 2015.

Det är en besvikelse att regeringen inte lyssnat på oss och många andra som uppmanat regeringen att kasta det här förslaget i pappersåtervinningen. Att slopa momsgrupper gynnar storbankerna i Stockholm medan vi som arbetar ute i landet på lokala marknader missgynnas.

För oss är det oförklarligt varför regeringen vill motverka lokalt företagande i hela Sverige.

Regeringens förslag innebär att affärer mellan olika företag i en företagsgrupp i den finansiella sektorn blir momspliktiga. Det innebär att skatten höjs avsevärt för regionalt organiserade företagsgrupper i Sverige, bland annat Länsförsäkringar som är uppbyggt som en grupp med flera lokalt förankrade länsförsäkringsbolag. Något som kan få konsekvenser för det lokala näringslivet.

Näringsminister Annie Lööf (C) har sagt att hon noga skulle lyssna in remissinstansernas synpunkter innan regeringen gick vidare. Nu är remissvaren inne och 26 av 29 som svarat avstyrker från att slopa momsgrupper.

Det är tunga organisationer som Företagarna, LRF och Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att inte gå vidare. Men Lööf lyssnar inte, trots massiv kritik. Det är tondövt.

Ur LRF:s skriver till exempel i sitt remissvar till regeringen att: ”Förslaget drabbar (…) framför allt lokalt och regionalt förankrade banker och försäkringsbolag och medför därmed också en negativ påverkan på företag som är viktiga för den lokala och regionala tillväxten.”

Regeringen har varit tydlig i sin kritik mot storbankerna efter stort risktagande, enorma ersättningar och bristande konkurrens. Det är rimlig kritik. Men retoriken rimmar illa med politiken. Förslaget motverkar alternativen på bankmarknaden och är fel väg om regeringen menar allvar med att bryta upp storbanksoligopolet.

Vi noterar också att både Socialdemokraterna och Miljöpartiet tydligt markerat att de inte vill förverkliga förslaget om slopade momsgrupper om de kommer till makten vid höstens val.

Pia Sandvik

vd Länsförsäkringar Jämtland

Anette Tandberg

regionchef Företagarna Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel