Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen skapar klyftor

Moderaterna har äntligen insett att jobbskatteavdraget inte fick den effekt som de trodde skulle lösa alla problem när vi gick in i den värsta lågkonjunkturen sedan 1930-talet.

Konjunkturen störtdök hösten 2007 med massuppsägningar som följd.

Hur lätt var det då för de 300 000 som redan var arbetslösa att få ett jobb? Inte ens arbetslinjen löste problemet. Det blev fas 3-jobb eller något liknande.

Det är bra att stimulera ekonomin och öka på köpkraften, det gjorde även Göran Person 2002, men den stora skillnaden var att alla fick sin del av skattesänkningen – arbetslösa, pensionärer, sjukskrivna och föräldralediga behandlades lika skattemässigt.

Inte nu längre. De platsar inte in i den moderata arbetslinjen. Moderaterna och deras stödpartier har valt en annan linje – tudelning av medborgarna.

De vänder sig enbart till den största gruppen väljare, de som har jobb just nu. Vad det handlar om är att till varje pris muta till sig makten, kosta vad det kosta vill. Det är samma överbudspolitik som Grekland förde på 1990-talet med lånade pengar, och med facit i hand så vet ju alla hur deras statskassa tömdes.

Ska den Moderatstyrda regeringen göra om samma misstag? Gör investeringar för framtiden i stället, med satsningar på infrastruktur och bostadsbyggande, så slipper vi en bostadsbubbla om två år som skakar om ekonomin.

En sak som regeringen har lyckats med är att skapa klyftor, utanförskap och segregering genom en politik som kan uppfattas som stötande för människor med en mer humanistisk syn på tillvaron.

När makt blir viktigare än en rättvis fördelningspolitik så finns det en risk att det kommer att gynna enfrågepartiet Sverigedemokraterna!

Bengt Forsberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel